На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Хасан Адемов: Майките на деца с увреждания да не се притесняват, че исканията им не са изпълнени

Д-р Хасан Адемов

Текстовете на законите за хората с увреждания и личната помощ не са приети окончателно и майките на деца с увреждания не бива да се притесняват, че исканията им не са изпълнени. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов по БТВ.

Вчера на заседание на комисията се разрази скандал между майките и омбудсмана Мая Манолова от една страна и членовете на комисията от друга.

Майките възразиха, че от 930-те лева, които се отпускат на децата с най-тежки увреждания, 380 лв. отиват в общината, предоставяща социалните услуги.

„Майката може продължи да получава тези 930 лева и с тях да решава проблемите, които са свързани с интеграция на детето, но ако тя реши да ползва личен асистент – да отдели тези 380 лева, които ѝ гарантират личен асистент. Ако те не са й достатъчни, по линия на допълнително финансиране на личната помощ ще има възможност да се възползва от тази помощ”, посочи Адемов.

По думите му различията по текстовете могат да бъдат преодолени при добра воля от двете страни.

„Единият от текстовете, които предизвикват напрежение, е възможността да се изключи двойно финансиране. Ако потребността от личен асистент е финансирана от държавния бюджет, както е записано в Закона за държавния бюджет. Идеята е да няма двойно финансиране на една и съща потребност – единия път от държавния бюджет, втори път от други източници“, уточни председателят на социалната комисия.

Според него притеснението идва от това, че така написан текстът позволява тълкуване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.