Хеликоптерът с Келнер се търкалял 270 метра (обзор)

Планинската спасителна служба на Аляска разпространи снимки от мястото на катастрофата, които показват хеликоптера на надморска височина от 1676 метра.

Разследващите смятат, че се е ударил в планината

Теренът и снегът не позволяват машината да бъде откарана за обследване

Оцелелият в катастрофата е чешки гражданин

Kатастрофиралият в Аляска хеликоптер, на борда на който беше и Петр Келнер, се е блъснал в планината на около 4,5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра преди да спре. Това обяви Националният борд за транспортна безопасност в САЩ, който разследва инцидента, предаде Ройтерс.

В него освен чешкия милиардер Келнер (56 г.), който е и собственик на медийната група “Би Ти Ви” и на мобилния оператор “Теленор”, загинаха още четирима души. Шестият човек на борда е оцелял и е в болница в тежко, но стабилно състояние. Днес бе съобщено, че оцелелият е Дейвид Хорват - 48-годишен гражданин на Чехия.

Хеликоптерът “Еърбъс AS350 B3” изпълнявал полет в отдалечен стръмен район в планините Чугач близо до глетчера Кник, заяви пред журналисти Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност.

За последно сигнал от вертолета е имало в 18,34 ч в събота (местно време), а около 20,30 ч е подаден сигнал, че летателният апарат не се е завърнал. Около час по-късно падналата машина е била открита. Снимки от мястото на катастрофата показват хеликоптера като цяло непокътнат на надморска височина от 1676 метра.

Телата на загиналите са били докарани в неделя в Държавния медицински контролен център в Аляска.
Връщането на хеликоптера е основна задача за разследващите органи, но остава неясно кога ще се случи това заради терена и прогнозата за нови снеговалежи. Мястото на катастрофата е достъпно само с вертолет.

Том Чапман посочи, че разследващият екип ще провери изправността на хеликоптера, действията, метеорологичните условия, поведението на машината и на пилота, записващите устройства. Разследващите органи се надяват да говорят и с оцелелия в катастрофата, но засега не са се свързали с него.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка