Хети дефилираха с облекла преди 4000 години

Спектакълът от Турция е жест към европредседателството ни

Прет-а-порте на хетски облекла от преди 4000 години, измайсторени по изображения върху релефи, събра очите на публиката в петък вечер в Археологическия музей във Варна. Цветният спектакъл „Едно пътуване на цивилизацията. Хетите са в България” е по случай председателството на България на ЕС, каза на откриването му в морската столица консулът на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

Той създава културни и творчески мостове между Турция и България, тръгвайки от Чорум / Хатуша-столицата на Хетите, която е в списъка на ЮНЕСКО и „Паметта на света”. Спектакълът освен ревюто с автентични облекла беше съпроводен с изпълнения на живо с хетски инструменти, също направени по древните барелефи.

Ансамбълът със солист Назлъ Йоксюз изпълни музика на хетска лира, чифте кавал , замбир, хетска дарбука , бандир и ударни инструменти. Съпровождащата фотоизложба показва постиженията на хетската цивилизация, оставила многостранни следи в епохата, в която са живели в централна Анадола. Древните й жители са почитали богинята на слънцето Аринна, бога на небето и бурята Тешуп, на плодородието Кумарби. Това е мястото, където е подписано първото мирно споразумение Кадеш, посочи Алпер Билан, шеф на УС на фондация „Vakif 19”.

Пътуването в цивилизацията на хетите минава през Бургас, Варна и Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България