Президентът Радев утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет

За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19 39-годишна излекувана в Бургас

Рулетките без отложени налози

По-кратка пролетна ваканция за учениците, ще почиват от 17 до 20 април

Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

300% ръст на онлайн покупки на фитнес уреди

Зайци с маски украсиха Смядово

Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Доклад прогнозира по 5 000 жертви на COVID-19 в 5 от най-засегнатите страни идната седмица

Мъж отвлече и преби бившата си в Русе, арестуваха го

Върнаха 46 шофьори от КПП-та в Шумен

Говорител на Борис Джонсън: Премиерът е „клинично стабилен“

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 593

Хибридна война срещу Русия във Виетнамски стил Операцията „Скрипал“ е зле скроена, изглежда не е и здраво съшита, затова е рискована

Зад Тереза Мей и Борис Джонсън ясно прозират интересите на клатещия се световен хегемон

Няма доказателства за твърдението на официален Лондон, че Москва е организирала и осъществила обгазяването на британския шпионин Скрипал и неговата дъщеря. Няма резултати от проведено следствие, но има обвинение и в резултат са приложени наказателни мерки срещу руски дипломати, провежда се усилена кампания за злепоставяне на Русия. Очевидно, такава е схемата на операцията – без никакво правно основание да се издаде присъда и тя да се приведе в изпълнение.

Както беше наскоро със санкциите срещу руски спортисти и руския олимпийски комитет за употреба на допинг и фалшифициране на контролни проби. Няма доказателства, но има тежки и крайно обидни, поради явната невиновност на потърпевшите, наказания. Могат – правят го. Демонстрират на света своеволие и безнаказаност, възможността си едновременно да са полицаите, следователите, обвинителите и съдиите. Да са световният хегемон.

Англо-американците нямат за избор друга стратегия и тактика, освен до последно, до пълен откат да продължават тази линия. От поне триста години я прокарват и без грабежа чрез нея вече не могат да оцелеят. Точно преди 19 години писахме в „Монитор“, че целта на Картаген или Морската империя, т. е. англо-американската империя, е да разруши Новия Рим, Сухопътната империя или Русия, която отдавна претендира да е Третия Рим.

Неспирна геополитическа война, продължаваща и днес, под ръководството вече на САЩ. В началото на XX век британският геополитик Хелфорд Макиндер формулира стратегическата формула за световно господство: който доминира хартленда или Световния остров Евразия, той доминира над света. Хартлендът поради размера и географското си положение е Русия. Макиндер е не само теоретик, през 1919 г. е британски Върховен комисар в южна Русия, работи за окончателното рухване на империята.

Не рухва. И британците не спират борбата си. Успоредно върви работата за реализация на концепцията от края на XIX век „континентална стратегия на анакондата“, която цели да откъсне Русия, после и СССР, от изходите към топлите морета. Автор е американският адмирал Алфред Мехен, по време на „студената война“ е наречена от Хенри Кисинджър „стратегия на халката“, целяща контрол на НАТО по цялата брегова територия на евразийския континент.

Затова е създаден огромният боен морски флот на САЩ и НАТО. Затова Русия и Китай наблягат на мощни противокорабни средства, усилено строят свои модерни флотилии. В Пекин е пределно ясно, че подчини ли Сухопътната империя, Морската стръвно ще се нахвърли с всички сили върху Поднебесната. А тя е сърбала попарата на британците през XIX век и на американците през XX, че и все още.

Операцията „Скрипал“ е зле скроена, изглежда не е и здраво съшита, затова е рискована. Не се долавят прецизният стил и хитроумните методи на британските тайни служби. Май са чисто политическа акция на посредственото ниво на Тереза Мей и Борис Джонсън. Налага им се да претоварят мероприятието със задачи – едни с вътрешен прицел, други с европейски, а трети са чужди, на Вашингтон.

Шумотевицата около „дългата ръка на Москва“ в Солсбъри иде да прикрие напрежението в страната поради наличните икономически и политически проблеми. Туширането на сблъсъка с Брюксел при преговорите за брекзита също налага отклоняване на вниманието в посока на „агресивната Москва и лошият Путин“. Как иначе Лондон хем ще напусне ЕС, хем иска да прокарва в него своя дневен ред! Стара и често успешна е била идеята на британците да воюват с Русия до последния европейски войник.

Зад Мей и Джонсън ясно прозират интересите на клатещия се световен хегемон. Еднополюсният свят неотвратимо залязва, в настъпление е многополюсният. Идеологически и морално-психологически САЩ не предлагат нищо ново, досегашните им ценности стават все по-неприемливи. Икономическото отстъпление е кризисно с трайна тенденция към задълбочаване.

Идването на Доналд Тръмп в Белия дом е опит да се забави и евентуално отложи оттеглянето от водещата световна позиция. Вътрешният щатски конфликт в т. нар. дълбока държава за контрол върху финансовите ресурси и икономическите лостове за управление не стихва. Националният капитал решително опитва да запази държавата, транснационалният яростно действа срещу нея. Сътресенията от тази люта битка се прехвърлят в съюзните страни, в европейския Запад, оттам в страните от ЕС.

За да се запази поне в някаква степен световната хегемония, трябва ефективно да се попречи на възхода на Китай, Индия и други страни в Евразия. Да се громи Световният остров. Няма нова доктрина, все старата британска е на дневен ред. Главният противник е все същият. Хибридната война с Русия се води в познатия Виетнамски стил – чрез постоянна ескалация на ударите.

В контекста на „стратегията на анакондата“ Виетнам има много важно значение за англоамериканците за контрола на Тихия и частично на Индийския океан. Към 1960 г. в Южен Виетнам имат по-малко от 1000 военнослужещи, с началото на ескалацията за противодействие на комунистическия Северен Виетнам те стават 3000 през 1961-а, 11 000 през 1962-а. За да се намесят решително в тамошния конфликт, през август 1964 г. в Тонкинския залив инсценират нападение на малки виетнамски катери върху огромен американски разрушител.

През 1965-а редовните американски бойци стават 165 000, за да достигнат при Никсън до 550 000. Върху изгодните за партизаните джунгли са изсипани милиони литри от отровния дефолиант Agent Orange, върху селцата и градчетата – огромно количество бомби, снаряди и напалм. Китай и СССР обаче активно и всестранно помагат на партизаните да воюват, въпреки огромните жертви, те го правят успешно.

Накрая става ясно, че без употребата на ядрено оръжие няма да се постигне победа, но СССР и Китай подсказват, че ще отговорят адекватно. Затова, подтикнат и от масовите протести в Щатите срещу тази война, Линдън Джонсън през 1969 г. започва деескалация, завършила по-късно с болезнено поражение и пълно изтегляне от Виетнам. Различен брой стъпала се сочат за онази ескалация на американския натиск, според някои са повече от 240.

Сега се очертава перспективата да изиграят Виетнамския ескалационен сценарий в Европа. Като за пореден път по старата британска схема чрез шпиони и предатели се тласнат народите от Западна и Централна Европа срещу Русия. Успявали са неведнъж за сметка на разруха и реки от кръв на европейските народи. САЩ стават хегемон точно след двете световни войни, ще опитат и трета.

Ако преди това в хода на ескалация не се подтикнат сили в Москва и Кремъл да извършат някой революционен преврат, както през 1917-а, в комбинацията Керенски-Ленин и контрареволюционен през 1991-а с Горбачов-Елцин. Похарчихме трилиони за победата през „студената война“, каза през 1991 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър, главното е, че се намериха предатели. Президентът Джордж Буш-старши добави: „Постигнахме най-велика победа срещу СССР, при това с ръцете на неговата вътрешна опозиция“.

Основната цел на мероприятието „Скрипал“ не е да се попречи на провеждането на Световното първенство по футбол в Русия, както твърди с манипулативен подтекст говорителката Мария Захарова. Целта е да се провери готовността на страните от НАТО да застанат твърдо зад американските стратегически намерения. Те вече участват в ескалацията: налагат се нови и нови икономически санкции срещу отделни експортни отрасли и персони в Русия, затварят се някои пазари, препятства се достъпът до определени технологии.

Успоредно върви насищане на Украйна, Полша и Прибалтийските страни с тежко въоръжение и англо-американски военни части, формират се сборни батальони, усилват се подривните и провокационни мероприятия в информационната и психологическата области, също в производствените и финансовите. Това е хибридната война: съчетанието на „мека сила“ с приложение върху жизнено важни за Русия области с тайни операции и мощно потискане на усилията й за адекватно противопоставяне.

Докато все още е със сериозни слабости в икономиката, докато населението не е здраво обединено за съпротива срещу външна агресия, а управлението на страната е заразено с либерални практики и корупция. Ако пак не успеят да я унищожат, то поне отново да й попречат да завърши трудните процеси на модернизацията си в контекста на не-западен проект. Ескалацията ще продължава, докато не се стигне до нова криза и протести на Запад или до предпоследното стъпало преди употребата на ядрено оръжие и взаимно унищожение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Илиев,няма сигурни доказателства,но ти си идиот.Позаинтересувай се какво става с президента на Афганистан,79-та година когато руснаците превземат двореца.Отровили са го и убиват за капак.

 2. Ай един Ганю се събуди и се исказа. Хайде бе къде са другите,още не са се събудили от снощната фалшива ракия. Хайде ставайте и плюийте автора бе боклуци.

 3. Всички обвинения срещу Русия се обосновават с „хайли лайкли“, досега преброих 5 (пет!) твърдения от ЮК за това как е било приложено отровното средство, ту е в градинка на пейка от разтояние, ту е в колетче или чрез намазване на врата… а бе лъжат-мажат и правят насила руснаците и Путин по-симпатични на европейците, отколкото вдействителност са. Май нивото на измислилите „руското отравяне“ са на нивото на горните toto и georgiev.

 4. Коментарът на автора е адекватен, но за мен е по-интересно защо страни като Франция и Германия припяват на пеещия фалшиво дует САЩ-Британия? Англичаните са ясни – без САЩ даже английският ще загуби ролята си на международен език. Политиците на САЩ все още мислят, че държавата им е богопомазана да бъде световен съдник и лидер. Е, вече нито икономически, нито политически те са лидери. Доларът постепенно губи ролята си на световна валута, а това е катастрофа за задлъжнялата държава.

  1. защото и едните и другите са отрепки в гените си.
   доказателство за французите е издигането на един осъден на смърт за дезертьорство от армията им за национален герой
   доказателство за германците е превъзнасянето на една безродна подлога, отказала на два пъти да обедини германия за национален герой.

 5. Колкото и да хулите автора, не можете да опровергаете автора. Изнесените факти са
  неопровержими. Да добавим ли още към тях? Например, убийството на Патрис Лу-
  мумба, премиер на новоосвободено Конго, от ЦРУ; САЩ прегазиха цяла Панама, за
  да хванат Нориега; екзекутирането на Саддам Хюсеин и разсипването на Ирак;
  убийството на 79 деца и 1200 граждани на Сърбия с бомбардировките на Бил
  Клинтън в Белград през 2001. Още много унищожения може да се посочат.

 6. Natural, Германия е окупирана от англоамериканците страна, там имат около 100 действащи и два пъти повече консервирани военни бази, около 47000 или цяла армия рейнджъри включ. ядрено оръжие. Франция се управлява от поставени от Ротшилд президенти като Саркози, Оланд и сегашния Макрон, който има крайно жалък сред французите рейтинтг. А Русия… тя сама си вреди, ако я оставят намира.

 7. Тези дни САЩ наложиха санкции на руски олигарси, мислят си , че така ще предизвикат революция в Русия и ще свалят Путин. Забравят два важни фактора: 1 народа е с Путин, 80% подкрепа. 2Путин има национална гвардия пряко подчинена на него и може да потуши всеки опит за революция. 1917 няма как да се повтори. Има само едно решение и изход от ситуацията, Запада трябва да капитулира и да се скрие, да слезе от сцената и да свикне, че те ще са второразрядни играчи на планетата. Няма вечни системи и империи, Запада да се поучи от историята.

 8. Който следва пътя и течението на живата разумна природа, той ще е силния на деня. Запада отдавна се е отклонил от този път, а сега се опитва даже да спре потока, вдига бент, но ой ще се разкъса и ще отвее Запада и ционистите на куче в ауспуха. Иде нова ера, нова култура, а старата човеконенавистна на Запада не е в тренд с времето и за това ще бъде пометена.

 9. He дрнугарю професор на ниво рабфаковец хибридната и всякакъв вид воина,която късия
  паша Путин води е съвсем точно копие на
  войните ,които Хитлер водеше.
  Има и малка разлика, резултат на Хитлеровите
  войнини границите на държавите в Европа бяха
  същите които са сега. Тези граници и възникналите
  нови държави в Европа бяха унищожени от
  “освободителната” жестока червена армия .
  Без война тези държави възкръснаха отново.
  Късия диктатор кръв пикае ,когато като велик
  войн , стои пред картатс на Европа

  1. Кат те гледам колко си осведомен, вероятно му държиш уя.

 10. Ми ето, „обгазената“ със супер отровния бинарен газ „Новичон“ Юлия Скрипал проговори бодро, похвали се, че с баща си са добре. Обаче ако е била наистина обгазена с такова БОВ, или веднага да е измряла, или и да оживее, вече ще бъде зеленчук. Значи анализът е правилен, ония са измамници.

 11. Изключителна статия отразяваща самата истина , браво на автора !!!

 12. Това е истината за западните маймуняци , искат да владеят света и Русия им пречи , това е !

 13. Това е истината за западните маймуняци , искат да владеят света и Русия им пречи , това е !

 14. САЩ и ВБ нямат друга стратегия освен да натискат Русия до откат, това е главното в статията и е напълно аргументирано. Въпрос на оцеляване, нищо друго, глупаво е да ги псуваме и порицаваме. Както и руснаците, за тях също борбата е единственната възможност да оцелеят, тъпо е да ги псуваме. С всички средства, както го правят противниците им.

 15. А бе, другарки и другари, цигани и копанари, чета редовно тоя наш „Труд“ и мине не мине и попадам на някой „анал лиз“ на д-р Илиев. Като го гледам как ката ден „анал лиз“-аторства мисля, че досега поне десет пъти е излизал Червеният площад, барабар с мавзолея на Ленин, като само на лобното място на Немцов малко му загорчава на езика, ама той е свикнал. Тоя д-р Илиев от психиатрията ли е, пациент Илиев ли е от същата, не знам, ама е най-верният и праворерен рубладжия сред писачите и лизачите по нашенско, та даже Матросов се черви от неудобство в гроба си, че е изпреварен като куцо магаре от нашият. Направо се чудя, тоя пич на заплата ли е тука в „Труд“-а или е шеф на Пропагандата в Лукойл, например или в Газпром на тлъсти петродолари?? Преди седмица същият гостуваше в СКАТ и ръсеше същата Зомби-Простотия, така щедро, че накрая един друг гост, пак от бившите, ама много по-навътре с матрияла го скастри и го подигра, като му припомни едни стар соц-лаф, че едно време на нашият социализъм му пречеха САЩ и Четирите годишни времена, а сега вика „ти забрави за времето и само САЩ са ти виновни!“ и тоя Илиев се сви като насран, а другите му се смяха като на местния идиот.

 16. „Да живее Русия! Долу България! Смърт на всеки който не си обръща килимчето на североизток кога се моли!!“

 17. Турция и Русия верни във борбата! Ще наложат скоро Нов ред на земята! Абакалъм товарищи!

 18. Неприятно, много лошо!!! Путин ни постави в условията,в които Сталин постави славните
  български антифашисти да славят Хитлер и пропангандират и еднаквите ни идеи с фашизма.
  Ние от БСП-то и президенството успяхме да изплашим галяма част от българите с опасния
  националист Ердоган и да ги обединим около
  нас…
  Ами сега…?! Трябва да задоволим Путин. Добре е
  да пропагандираме маслиновата клонка, която Ердоган развяваше с танковете в Сирия!!!!
  Но ние имаме опит. Станишев ни го показа
  Целувки и дружба с ръководителя на ДОСТ….
  г-н редактор в предишния опити имаше много сарказъм вие го изтрихте. Ще изтриете ли отива?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.