Фандъкова: В бюджета на София сме заложили над 71 млн. лв. за образование

Деца от няколко дневни центъра бяха преобразени като хайдути и кукери

Официално: Павел Колев е новият изпълнителен директор на „Левски“

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари Завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ

Грипната ваканция в област Стара Загора се удължава

Стоичков: Вуцов беше човек с голям замах

10 областни управители се събраха за 20-годишнината на администрацията в Разград

Сивия Кардинал на синьото небе

Анонимен дарител остави 2000 лв. зад олтара на църква

Започват ремонти на жп-гарата в Нова Загора

В бивше начално училище ще помагат на болни деца и семействата им

Музеят „Етър” в Габрово стартира дарителска акция Кампанията е посветена на 55 години от откриването му

Откриха взривни вещества в дома на 39-годишен криминално проявен мъж във врачанското село Горно Пещене

Русия доставя на Сърбия 10 хеликоптера Белград ще получи седем Ми-35 и три Ми-17

Ломчанин хвана и пусна обратно в Дунав 20-килограма риба

Хибридна война срещу Русия във Виетнамски стил Операцията „Скрипал“ е зле скроена, изглежда не е и здраво съшита, затова е рискована

Зад Тереза Мей и Борис Джонсън ясно прозират интересите на клатещия се световен хегемон

Няма доказателства за твърдението на официален Лондон, че Москва е организирала и осъществила обгазяването на британския шпионин Скрипал и неговата дъщеря. Няма резултати от проведено следствие, но има обвинение и в резултат са приложени наказателни мерки срещу руски дипломати, провежда се усилена кампания за злепоставяне на Русия. Очевидно, такава е схемата на операцията – без никакво правно основание да се издаде присъда и тя да се приведе в изпълнение.

Както беше наскоро със санкциите срещу руски спортисти и руския олимпийски комитет за употреба на допинг и фалшифициране на контролни проби. Няма доказателства, но има тежки и крайно обидни, поради явната невиновност на потърпевшите, наказания. Могат – правят го. Демонстрират на света своеволие и безнаказаност, възможността си едновременно да са полицаите, следователите, обвинителите и съдиите. Да са световният хегемон.

Англо-американците нямат за избор друга стратегия и тактика, освен до последно, до пълен откат да продължават тази линия. От поне триста години я прокарват и без грабежа чрез нея вече не могат да оцелеят. Точно преди 19 години писахме в „Монитор“, че целта на Картаген или Морската империя, т. е. англо-американската империя, е да разруши Новия Рим, Сухопътната империя или Русия, която отдавна претендира да е Третия Рим.

Неспирна геополитическа война, продължаваща и днес, под ръководството вече на САЩ. В началото на XX век британският геополитик Хелфорд Макиндер формулира стратегическата формула за световно господство: който доминира хартленда или Световния остров Евразия, той доминира над света. Хартлендът поради размера и географското си положение е Русия. Макиндер е не само теоретик, през 1919 г. е британски Върховен комисар в южна Русия, работи за окончателното рухване на империята.

Не рухва. И британците не спират борбата си. Успоредно върви работата за реализация на концепцията от края на XIX век „континентална стратегия на анакондата“, която цели да откъсне Русия, после и СССР, от изходите към топлите морета. Автор е американският адмирал Алфред Мехен, по време на „студената война“ е наречена от Хенри Кисинджър „стратегия на халката“, целяща контрол на НАТО по цялата брегова територия на евразийския континент.

Затова е създаден огромният боен морски флот на САЩ и НАТО. Затова Русия и Китай наблягат на мощни противокорабни средства, усилено строят свои модерни флотилии. В Пекин е пределно ясно, че подчини ли Сухопътната империя, Морската стръвно ще се нахвърли с всички сили върху Поднебесната. А тя е сърбала попарата на британците през XIX век и на американците през XX, че и все още.

Операцията „Скрипал“ е зле скроена, изглежда не е и здраво съшита, затова е рискована. Не се долавят прецизният стил и хитроумните методи на британските тайни служби. Май са чисто политическа акция на посредственото ниво на Тереза Мей и Борис Джонсън. Налага им се да претоварят мероприятието със задачи – едни с вътрешен прицел, други с европейски, а трети са чужди, на Вашингтон.

Шумотевицата около „дългата ръка на Москва“ в Солсбъри иде да прикрие напрежението в страната поради наличните икономически и политически проблеми. Туширането на сблъсъка с Брюксел при преговорите за брекзита също налага отклоняване на вниманието в посока на „агресивната Москва и лошият Путин“. Как иначе Лондон хем ще напусне ЕС, хем иска да прокарва в него своя дневен ред! Стара и често успешна е била идеята на британците да воюват с Русия до последния европейски войник.

Зад Мей и Джонсън ясно прозират интересите на клатещия се световен хегемон. Еднополюсният свят неотвратимо залязва, в настъпление е многополюсният. Идеологически и морално-психологически САЩ не предлагат нищо ново, досегашните им ценности стават все по-неприемливи. Икономическото отстъпление е кризисно с трайна тенденция към задълбочаване.

Идването на Доналд Тръмп в Белия дом е опит да се забави и евентуално отложи оттеглянето от водещата световна позиция. Вътрешният щатски конфликт в т. нар. дълбока държава за контрол върху финансовите ресурси и икономическите лостове за управление не стихва. Националният капитал решително опитва да запази държавата, транснационалният яростно действа срещу нея. Сътресенията от тази люта битка се прехвърлят в съюзните страни, в европейския Запад, оттам в страните от ЕС.

За да се запази поне в някаква степен световната хегемония, трябва ефективно да се попречи на възхода на Китай, Индия и други страни в Евразия. Да се громи Световният остров. Няма нова доктрина, все старата британска е на дневен ред. Главният противник е все същият. Хибридната война с Русия се води в познатия Виетнамски стил – чрез постоянна ескалация на ударите.

В контекста на „стратегията на анакондата“ Виетнам има много важно значение за англоамериканците за контрола на Тихия и частично на Индийския океан. Към 1960 г. в Южен Виетнам имат по-малко от 1000 военнослужещи, с началото на ескалацията за противодействие на комунистическия Северен Виетнам те стават 3000 през 1961-а, 11 000 през 1962-а. За да се намесят решително в тамошния конфликт, през август 1964 г. в Тонкинския залив инсценират нападение на малки виетнамски катери върху огромен американски разрушител.

През 1965-а редовните американски бойци стават 165 000, за да достигнат при Никсън до 550 000. Върху изгодните за партизаните джунгли са изсипани милиони литри от отровния дефолиант Agent Orange, върху селцата и градчетата – огромно количество бомби, снаряди и напалм. Китай и СССР обаче активно и всестранно помагат на партизаните да воюват, въпреки огромните жертви, те го правят успешно.

Накрая става ясно, че без употребата на ядрено оръжие няма да се постигне победа, но СССР и Китай подсказват, че ще отговорят адекватно. Затова, подтикнат и от масовите протести в Щатите срещу тази война, Линдън Джонсън през 1969 г. започва деескалация, завършила по-късно с болезнено поражение и пълно изтегляне от Виетнам. Различен брой стъпала се сочат за онази ескалация на американския натиск, според някои са повече от 240.

Сега се очертава перспективата да изиграят Виетнамския ескалационен сценарий в Европа. Като за пореден път по старата британска схема чрез шпиони и предатели се тласнат народите от Западна и Централна Европа срещу Русия. Успявали са неведнъж за сметка на разруха и реки от кръв на европейските народи. САЩ стават хегемон точно след двете световни войни, ще опитат и трета.

Ако преди това в хода на ескалация не се подтикнат сили в Москва и Кремъл да извършат някой революционен преврат, както през 1917-а, в комбинацията Керенски-Ленин и контрареволюционен през 1991-а с Горбачов-Елцин. Похарчихме трилиони за победата през „студената война“, каза през 1991 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър, главното е, че се намериха предатели. Президентът Джордж Буш-старши добави: „Постигнахме най-велика победа срещу СССР, при това с ръцете на неговата вътрешна опозиция“.

Основната цел на мероприятието „Скрипал“ не е да се попречи на провеждането на Световното първенство по футбол в Русия, както твърди с манипулативен подтекст говорителката Мария Захарова. Целта е да се провери готовността на страните от НАТО да застанат твърдо зад американските стратегически намерения. Те вече участват в ескалацията: налагат се нови и нови икономически санкции срещу отделни експортни отрасли и персони в Русия, затварят се някои пазари, препятства се достъпът до определени технологии.

Успоредно върви насищане на Украйна, Полша и Прибалтийските страни с тежко въоръжение и англо-американски военни части, формират се сборни батальони, усилват се подривните и провокационни мероприятия в информационната и психологическата области, също в производствените и финансовите. Това е хибридната война: съчетанието на „мека сила“ с приложение върху жизнено важни за Русия области с тайни операции и мощно потискане на усилията й за адекватно противопоставяне.

Докато все още е със сериозни слабости в икономиката, докато населението не е здраво обединено за съпротива срещу външна агресия, а управлението на страната е заразено с либерални практики и корупция. Ако пак не успеят да я унищожат, то поне отново да й попречат да завърши трудните процеси на модернизацията си в контекста на не-западен проект. Ескалацията ще продължава, докато не се стигне до нова криза и протести на Запад или до предпоследното стъпало преди употребата на ядрено оръжие и взаимно унищожение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Илиев,няма сигурни доказателства,но ти си идиот.Позаинтересувай се какво става с президента на Афганистан,79-та година когато руснаците превземат двореца.Отровили са го и убиват за капак.

 2. Ай един Ганю се събуди и се исказа. Хайде бе къде са другите,още не са се събудили от снощната фалшива ракия. Хайде ставайте и плюийте автора бе боклуци.

 3. Всички обвинения срещу Русия се обосновават с „хайли лайкли“, досега преброих 5 (пет!) твърдения от ЮК за това как е било приложено отровното средство, ту е в градинка на пейка от разтояние, ту е в колетче или чрез намазване на врата… а бе лъжат-мажат и правят насила руснаците и Путин по-симпатични на европейците, отколкото вдействителност са. Май нивото на измислилите „руското отравяне“ са на нивото на горните toto и georgiev.

 4. Коментарът на автора е адекватен, но за мен е по-интересно защо страни като Франция и Германия припяват на пеещия фалшиво дует САЩ-Британия? Англичаните са ясни – без САЩ даже английският ще загуби ролята си на международен език. Политиците на САЩ все още мислят, че държавата им е богопомазана да бъде световен съдник и лидер. Е, вече нито икономически, нито политически те са лидери. Доларът постепенно губи ролята си на световна валута, а това е катастрофа за задлъжнялата държава.

  1. защото и едните и другите са отрепки в гените си.
   доказателство за французите е издигането на един осъден на смърт за дезертьорство от армията им за национален герой
   доказателство за германците е превъзнасянето на една безродна подлога, отказала на два пъти да обедини германия за национален герой.

 5. Колкото и да хулите автора, не можете да опровергаете автора. Изнесените факти са
  неопровержими. Да добавим ли още към тях? Например, убийството на Патрис Лу-
  мумба, премиер на новоосвободено Конго, от ЦРУ; САЩ прегазиха цяла Панама, за
  да хванат Нориега; екзекутирането на Саддам Хюсеин и разсипването на Ирак;
  убийството на 79 деца и 1200 граждани на Сърбия с бомбардировките на Бил
  Клинтън в Белград през 2001. Още много унищожения може да се посочат.

 6. Natural, Германия е окупирана от англоамериканците страна, там имат около 100 действащи и два пъти повече консервирани военни бази, около 47000 или цяла армия рейнджъри включ. ядрено оръжие. Франция се управлява от поставени от Ротшилд президенти като Саркози, Оланд и сегашния Макрон, който има крайно жалък сред французите рейтинтг. А Русия… тя сама си вреди, ако я оставят намира.

 7. Тези дни САЩ наложиха санкции на руски олигарси, мислят си , че така ще предизвикат революция в Русия и ще свалят Путин. Забравят два важни фактора: 1 народа е с Путин, 80% подкрепа. 2Путин има национална гвардия пряко подчинена на него и може да потуши всеки опит за революция. 1917 няма как да се повтори. Има само едно решение и изход от ситуацията, Запада трябва да капитулира и да се скрие, да слезе от сцената и да свикне, че те ще са второразрядни играчи на планетата. Няма вечни системи и империи, Запада да се поучи от историята.

 8. Който следва пътя и течението на живата разумна природа, той ще е силния на деня. Запада отдавна се е отклонил от този път, а сега се опитва даже да спре потока, вдига бент, но ой ще се разкъса и ще отвее Запада и ционистите на куче в ауспуха. Иде нова ера, нова култура, а старата човеконенавистна на Запада не е в тренд с времето и за това ще бъде пометена.

 9. He дрнугарю професор на ниво рабфаковец хибридната и всякакъв вид воина,която късия
  паша Путин води е съвсем точно копие на
  войните ,които Хитлер водеше.
  Има и малка разлика, резултат на Хитлеровите
  войнини границите на държавите в Европа бяха
  същите които са сега. Тези граници и възникналите
  нови държави в Европа бяха унищожени от
  “освободителната” жестока червена армия .
  Без война тези държави възкръснаха отново.
  Късия диктатор кръв пикае ,когато като велик
  войн , стои пред картатс на Европа

 10. Ми ето, „обгазената“ със супер отровния бинарен газ „Новичон“ Юлия Скрипал проговори бодро, похвали се, че с баща си са добре. Обаче ако е била наистина обгазена с такова БОВ, или веднага да е измряла, или и да оживее, вече ще бъде зеленчук. Значи анализът е правилен, ония са измамници.

 11. Това е истината за западните маймуняци , искат да владеят света и Русия им пречи , това е !

 12. Това е истината за западните маймуняци , искат да владеят света и Русия им пречи , това е !

 13. САЩ и ВБ нямат друга стратегия освен да натискат Русия до откат, това е главното в статията и е напълно аргументирано. Въпрос на оцеляване, нищо друго, глупаво е да ги псуваме и порицаваме. Както и руснаците, за тях също борбата е единственната възможност да оцелеят, тъпо е да ги псуваме. С всички средства, както го правят противниците им.

 14. А бе, другарки и другари, цигани и копанари, чета редовно тоя наш „Труд“ и мине не мине и попадам на някой „анал лиз“ на д-р Илиев. Като го гледам как ката ден „анал лиз“-аторства мисля, че досега поне десет пъти е излизал Червеният площад, барабар с мавзолея на Ленин, като само на лобното място на Немцов малко му загорчава на езика, ама той е свикнал. Тоя д-р Илиев от психиатрията ли е, пациент Илиев ли е от същата, не знам, ама е най-верният и праворерен рубладжия сред писачите и лизачите по нашенско, та даже Матросов се черви от неудобство в гроба си, че е изпреварен като куцо магаре от нашият. Направо се чудя, тоя пич на заплата ли е тука в „Труд“-а или е шеф на Пропагандата в Лукойл, например или в Газпром на тлъсти петродолари?? Преди седмица същият гостуваше в СКАТ и ръсеше същата Зомби-Простотия, така щедро, че накрая един друг гост, пак от бившите, ама много по-навътре с матрияла го скастри и го подигра, като му припомни едни стар соц-лаф, че едно време на нашият социализъм му пречеха САЩ и Четирите годишни времена, а сега вика „ти забрави за времето и само САЩ са ти виновни!“ и тоя Илиев се сви като насран, а другите му се смяха като на местния идиот.

 15. „Да живее Русия! Долу България! Смърт на всеки който не си обръща килимчето на североизток кога се моли!!“

 16. Турция и Русия верни във борбата! Ще наложат скоро Нов ред на земята! Абакалъм товарищи!

 17. Неприятно, много лошо!!! Путин ни постави в условията,в които Сталин постави славните
  български антифашисти да славят Хитлер и пропангандират и еднаквите ни идеи с фашизма.
  Ние от БСП-то и президенството успяхме да изплашим галяма част от българите с опасния
  националист Ердоган и да ги обединим около
  нас…
  Ами сега…?! Трябва да задоволим Путин. Добре е
  да пропагандираме маслиновата клонка, която Ердоган развяваше с танковете в Сирия!!!!
  Но ние имаме опит. Станишев ни го показа
  Целувки и дружба с ръководителя на ДОСТ….
  г-н редактор в предишния опити имаше много сарказъм вие го изтрихте. Ще изтриете ли отива?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.