Хиляди протестираха в Берлин с искане да се приемат повече бежанци от лагер "Мория"

В неделя вечерта по улиците на Берлин се проведе многохиляден митинг, съобщава Euronews. Демонстрантите настояват Германия да приеме повече бежанци от изгорелия гръцки мигрантски лагер Мория.

Протестиращите държаха транспаранти с лозунги „Срам за ЕС“ и „Имаме място“. Те вярват, че Германия има възможност да приеме повече бежанци от гръцкия остров Лесбос, независимо какви решения по този въпрос се вземат от други европейски държави.

„Нелепо е да се каже, че можем да се справим само с 1500 мигранти само защото Унгария, Чехия и други страни декларират, че не искат да приемат бежанци“, коментира един от демонстрантите.

През нощта на 8 срещу 9 септември лагерът Мория изгаря напълно на гръцкия остров Лесбос, оставяйки 13 хиляди мигранти без дом. Има версия, че те самите са подпалили лагера, за да получат бързо правото да живеят в Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ще приеме 1500 души от Лесбос. След това пожар избухна близо до друг лагер за бежанци. Ръководителят на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ Тино Крупала предупреждава: Готовността на Берлин да приюти мигранти провокира нови пожари: хората осъзнаха, че с помощта на огън можете да организирате бързото си преместване в „богатата Германия“. Политикът припомни, че гръцките власти категорично настояват бежанците да бъдат оставени в Лесбос, за да се предотвратят нови бедствия.

Коментари

Задължително поле