Хлябът и олиото поскъпнаха най-много

През март брашното е поскъпнало с 0,5%, белият хляб - с 0,2%, а типовият и ръжен хляб - с 0,9%.

Вдигат цената на лекарствата

Месото поевтиня

Хлябът и олиото поскъпнаха най-много. За година цената на хляба и зърнените храни е нараснала с 5,5%, а на животинските и растителни масла и мазнини - с 14%, обявиха от НСИ. Поскъпването на олиото може да се обясни с лошата реколта през миналата година, както в България, Украйна и Румъния, така и във Франция и Белгия. Но реколтата от пшеница беше добра.

Редица търговци и производители вдигат цените на стоките, при които има спад в потреблението. Например заради затварянето на ресторанти, барове и дискотеки, както и заради по-малкото туристи от чужбина, намаля потреблението на алкохол. А цените на спиртните напитки през март са с 3,7% по-високи от същия месец на 2020 г. Вината са поскъпнали с 4,7%. При бирата почти няма промяна в цените - има ръст от 0,6%.
През последната година по-съществено поскъпване има и в образованието (ръст с 4,6%) и при услугите за текущ ремонт и поддържане на жилище (+4,5%). При финансовите услуги, където влизат и банковите такси, има повишение на тарифите с над 25% за година.

През март 2021 г. лекарските и стоматологичните услуги са се увеличили с по 0,1%, а лекарствените продукти остават на равнището от предходния месец.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари