Хлябът поскъпва заради цената на житото и тока

Хлябът ще поскъпва заради високите цени на тока и зърното, каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Сивият сектор е над 27% от пазара, твърдят от бранша

Заплатите са 35% от себестойността на насъщния

Добивите на петрол са притеснителни

Въпреки, че кабинетът реши да намали почти наполовина тол таксите за превозвачите и обхвата на платените пътища, хлябът ще поскъпне скоро. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред “Труд”. Като причина за очакваното увеличение тя посочи цената на пшеницата на едро, скъпите ток и газ, високия дял на заплатите в себестойността на хляба и високия дял на сивия сектор. Тол системата беше допълнителен фактор, който още е на дневен ред, тъй като споразумението за намаляване обхвата и тарифите е временно, за три месеца, обясни Кукушева.

Тя бе категорична, че цената на зърното се е увеличила и е рекордна за януари през последните пет години. С 30% по-скъпа е реколта 2019 спрямо тази от 2018 г., допълни тя. Все още обаче не може да се направи точна прогноза с колко ще поскъпне хлябът, защото това зависи от много фактори и е решение на всеки производител, допълни Кукушева.

Тенденция в света, а в частност и в Европа и България, е стойността на електроенергията да расте. Споразумението на ОПЕК за намаляване на добива на петрол е притеснително, защото ще доведе до по-високи цени на суровината и в резултат и на енергията за бизнеса.

Хлебопроизводителите са с едни от най-високите заплати в производството. Заплатите им са близо 35% от себестойността на продукция. Въпреки това няма достатъчно хора.

Проблем за сектора е и сивата икономика, която е нелоялен конкурент на светлия бизнес, коментира Мариана Кукушева. Според данни на Европейската комисия от края на миналата година сенчестият бизнес у нас е близо 27%, а в нашия сектор делът му е още по-голям, допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари