Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Холандският парламент гласува резолюция, с която призна масовото избиване на арменци по време на Първата световна война за геноцид. Турция реагира остро на резолюцията и привика холандския шарже д'афер във външното министерство.

Според арменците над 1 милион и половина са убити от османските турци през 1915-та година, а според Анкара броят на жертвите е много по-малък. Резолюцията на холандския парламент вероятно ще влоши и без това обтегнатите отношения между Холандия и Турция.

Само трима от общо 150 холандски депутати гласуваха против резолюцията, с която се признава, че е извършен арменски геноцид. Холандското правителство обяви, че резолюцията няма да се превърне в официална политика на страната, предаде БНТ.

Турция осъди вота. В официалната позиция на Анкара се казва, че безоснователното гласуване на депутатите на една държава, която е стояла безучастна по време на геноцида в Сребреница, няма място нито в историята, нито в правния свят.

"Защо холандският парламент предприема подобен популистки ход? За съжаление, този вот е резултат от възхода на расизма, антитурските настроения и омразата към исляма в Европа", коментира Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция.

Миналата година отношенията между Холандия и Турция се обтегнаха след отказа да бъдат допуснати турски представители за провеждане на предизборни митинги за референдума в за разширяване на президентските правомощия на Реджеп Ердоган. В следствие,по-рано този месец Холандия официално изтегли посланика си от Турция. Над 20 страни, в това число Франция и Русия, както и папа Франциск, признават масовото избиване на арменци през 1915-та година за геноцид.

Коментари

Задължително поле