Хората от Западните Балкани губят по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух

Снимка: Денислав Стойчев, архив.

Майлинда Брегу – генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) обяви, че хората, които живеят на територията на Западните Балкани губят средно по 1,3 години от живота си заради мръсен въздух. Общият брой на починалите преждевременно по тази причина достигат до 5000 човека годишно.

Информацията е публикувана в коментар, озаглавен „На климатичните промени им е необходима шенгенска виза”, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Брегу цитира проучване на Балкански барометър, според което 84 % от гражданите в региона възприемат климатичните промени като проблем. 9 от 10 човека смятат, че замърсяването на въздуха е проблем на тяхната общност. В същото време 32 % говорят, че не са готови да използват екологични продукти.

В доклада се посочва, че с 13 % е намалял броят на компаниите, предприели конкретни мерки за екологично производство.

Брегу подчертава, че Сараево, Белград и Скопие са между десетте най-замърсени градове в света. През 2018 г. в този списък са попаднали 6 от градовете в Западните Балкани. Всичко това показва, че е време за незабавни действия в тази област по линия на регионалното сътрудничество.

Коментари

Задължително поле