Хотелиери в Еленския Балкан се вдигат на протест заради безводие

Хотелиери, собственици на имоти и жители на еленски села и махали в района на язовир "Йовковци" се вдигат на протест във вторник. Негодуващите ще се съберат в еленското село Яковци, в един от хотелите, известен като ханче "Яковци". Повод за недоволството на хората е постоянните аварии по стария водопровод, който захранва селцата на запад от Елена, в района на язовира-Средни колиби, Раювци, Дерикотковци, Гърдевци, Ребревци, Баевци, Донковци, Бръчковци, Вързилковци, Бойчевци и Долни Болерци. До организацията на протеста се стигнало след като от миналия понеделник цяла седмица този район останал напълно без вода.

"Водопроводът е строен преди 58 години и е етернитов, вече е корозирал, изграден е от тръби от азбест и цимент, и е опасен за здравето на хората, посочват хотелиери", казва Димитър Димитров, който е собственик на къща за гости в Донковци.

Той допълва, че след всяка авария водата е мръсна и пълна с пясък. През зимния сезон старото съоръжение е аварирало над 15 пъти. Тръбите се късат не само след снеговалежи и обилни дъждове, но и през летните жеги, когато земята се напуква.

Авариите на стария водопровод и липсата на вода се отразяват крайно лошо на туризма, който развиват местните. Хотелиерите вече връщат хора, които искат да почиват тук, за Великден масово не смеят да правят резервации, тъй като няма гаранция, че няма да останат без вода, коментират още гневни собственици на хотелски бази.

"В случай, че всичките села останат без вода, ще трябват цистерни с поне 30 тона вода", изчисляват негодуващите.

Проблемът е затлачен с години. Хотелиери и жители на селата са писали за него до Община Елена и до собственика на водопровода - ВиК "Йовковци". На хората не им е известно да е направен проект за подмяна на тръбите.

"В село Бадевци има карстови извори, откъдето водата се стича по гравитация и може да захранва тези села и западната част на Елена", коментира Димитър Димитров.

Освен собствениците на къщи за гости, недоволстват и от ловното стопанство в село Шишковци, стопанисвано от фирма "Гимел". Те също се захранват от този водопровод. Вили и имоти в района са закупили и англичани, варненци, софиянци.

На протеста се очаква да присъстват над 70 човека- както българи, така и чужденци, както и да дойдат представители на ВиК "Йовковци" и на Община Елена.

От Областна администрация коментираха, че до момента никой не е подавал писмен сигнал за проблемния водопровод. Председател на ВиК Асоциацията е областният управител проф. Любомира Попова, но досега никой не я сигнализирал за казуса.

Протестиращите ще настояват и за временно изкърпване на дупките по трасето Дебелец- Средни колиби- Елена, които след зимния сезон са зейнали като кратери и пътят е опасен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България