Хотелиери по морето вдигнаха с 10% заплатите за сезон 2018

Търсят най-много масажисти и рехабилитатори за СПА-центровете

С 10% по-високи заплати предлагат хотелиерите по морето за предстоящия нов сезон. Това стана ясно на специализираната трудова борса "Готови за работа"в сферата на туризма, която традиционно се организира от Бюрото по труда във Варна. Вече никой не наема хора в бранша на минимална заплата, посочи шефът на Регионалната служба по заетостта Божидар Михайлов.

Възнагражденията за камериерки, пиколо, помощници в кухнята тръгват от 550-600 лв., като се предлагат много социални пакети към тях и бонуси. Администратори на рецепция, сервитьори и бармани започват със 750 лв., ако отговарят на изискванията за владеене на поне два езика-руски и немски, а вече и на румънски. Заплатите на главни готвачи традиционно са най-високи и стигат 3000 лв., а на високите нива и звезди -до 4000-5000 лв. Усилено се търсят масажисти, рехабилитатори и кинезитерапевти с опит и дипломи за СПА-центровете по морето, като предлаганите възнаграждения са между 1000-1300 лв. на месец.

Български посредници за работа у нас и в чужбина набират помощен персонал за речни круизни кораби, където заплащането тръгва от 1000 евро нагоре, а за 4- и 5-звездни хотели в Кипър и Австрия -от 1500 лв.

Дефицитът на кадри по морето и за предстоящия сезон ще се компенсира с наемане на работна ръка от Молдова и Украйна. Средното възнаграждение за чуждите кадри е 250 долара, колкото е най-високата заплата в родината им. Внос на персонал отвън не е решение на проблема-това е все едно да лекуваш възрастен човек с витамин С, коментираха експерти на трудовия пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България