Храните отново най-скъпи във Велико Търново

Оранжерийните домати поевтиняват през последната седмица с 10,7 на сто.

Това показва данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

14,36 лв./кг се продава на едро кашкавалът в областта, в Добрич е с почти 4,50 лева по-евтино

По-изгодни са оранжерийните домати

Цените на едро на основните хранителни продукти са най-високи в област Велико Търново, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). След като пред последните седмици областният град бе отстъпил челните позиции по скъпотия на други региони в страната, сега отново е с най-малко изгодни продукти за трапезата на едро.

Кашкавал “Витоша” във Велико Търново се търгува при цена до 14,36 лева, докато в област Добрич например същият струва максимум 9,90 лева за килограм или с почти 4,50 лева по-евтино. Кравето сирене се продава на едро при цена до 9,20 лева за килограм, като само в столицата продуктът е малко по-скъп - 9,47 лв./кг. В Шумен кравето сирене се купува при почти два пъти по-ниска максимална цена - 5,60 лева за килограм. Каймата смес на едро също е най-скъпа в област Велико Търново, сочат данните на ДКСБТ. Тя се предлага срещу 7,80 лева за килограм, докато в област Враца същият продукт струва 5,10 лв./кг.

Замразените пилета в старопрестолния град струват 4 лева за килограм, докато в област Добрич се предлагат най-скъпите птици в страната - срещу 4,80 лв./кг. Захарта и оризът са най-скъпи в област Бургас, зрелият фасул, олиото и брашното в София.

През последната седмица най-много в страната са поскъпнали морковите - с 18 на сто, показват още данните на ДКСБТ. Така зеленчукът вече се търгува срещу 71 стотинки за килограм. В същото време оранжерийните домати поевтиняват с 10,7 на сто до 1,83 лв./кг.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари