Христина Максимова от Шумен: Доктор Емилова спасява с методи от природата

От нея винаги има какво да се научи, убедена е жената

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

50-годишно познанство свързва Христина и д-р Емилова. Далечното му начало е в шуменското село Хърсово, където двете, заедно със съпрузите си, започват работа по тогавашните правила за разпределение на млади специалисти.

Д-р Емилова се грижи за пациенти от участък с четири села и родилен дом, а Христина и съпругът є - зооинженер, лекуват животните и ги пазят от зарази и епидемии. Само на пръв поглед професиите им са диаметрално противоположни. Дълбоко ги сближава общата отдаденост на мисията да се работи отговорно, всеотдайно и доста често денонощно.

Житейските съвпадения продължават и при раждането на децата им. Приблизително по едно и също време двете семейства имат първо момчета, а после и момичета. През годините пътищата им се разделят понякога за дълго, но привързаността и уважението остават завинаги.

Близостта им е белязана и от приятелска взискателност. Христина казва, че никога не са си пестили по някоя необходима забележка, но винаги са го правили с внимание. Когато съпругът й починал, Христина помагала на лекарката в грижата за фамилната къща и във всекидневните задължения в медицинския център.

От първите дни на основаването му жената си спомня въодушевлението на лекарката и вярата є, че ще може да помогне на много хора да постигнат здраве и щастлив живот без хапчета и тежест на близките си. Тогава Христина страдала от мъчително главоболие, което предизвиквало дори повръщане. Решила веднага да приложи програмата на д-р Емилова и останала 7 дни на череши. Макар и само с един, и то самодеен опит, главоболието започнало да отстъпва и днес жената споделя със смях, че то преминало в дебелоглавие.
Най-важно било, че от лекарката научила как да се справя с болестите и неразположенията чрез лечебен глад. Така успешно отдалечавала сериозните заплахи на бъбречни неразположения, леко завишени нива на лош холестерол, уголемен черен дроб, прояви на ускорено сърцебиене и др. Свалила и килограми, бързо натрупани след критическата възраст.

Голямо облекчение е да знаеш, че има лесен, достъпен и дори приятен начин за справяне с болестите, казва Христина. Достатъчно е да пренастроиш програмата, с която си свикнал и да спазваш наученото от д-р Емилова, убедена е тя. Семейството й също се е доверило на лекарката. Тя помогнала на съпруга на Христина да подобри състоянието си след прекаран инсулт. Дъщерята също е посещавала медицинския център за по-добър тонус и откъсване от натовареното всекидневие. Много стриктна последователка е и внучката, вече студентка. Тя подбира внимателно менюто си, приготвя ядково мляко и умее да измайстори нещо лесно и много вкусно без вредни съставки.

Когато бил на 3 години, и внукът, тази година абитуриент, преминал за 3 дни на плодове, чай и мед, докато бил при баба и дядо. Страданията му от болни сливици бързо отстъпили.

Христина се удивлява на умението на д-р Емилова да извлече най-полезните неща от природната аптека, българските традиции и опита на велики лечители като Петър Димков и Лидия Ковачева. И всеки ден да го допълва с най-нови резултати от изследвания, публикувани от светила- учени и екипи от цял свят. В комбинация с личните й наблюдения върху десетки хиляди пациенти, проследявани през годините, се получава резултат, който може да е спасителен не само за нашата нация.

Според жената едно от най-ценните качества на лекарката е умението да предаде на екипа си личното и всеотдайно отношение към всеки пациент. И винаги да общува естествено и без бариера, като не разделя хората по общественото им положение или друг признак.

Обяснява си го с факта, че д-р Емилова е постигнала сама успеха си, въпреки много нападки и огорчения, и никога не е пренебрегвала вечните природни закони. С тяхната универсалност се съобразява и Христина. Тя живее в шуменското село Белокопитово и в двора си има зеленчуци, всякакви подправки и лечебни растение, овощни дървета. Отглежда и животинки, с които често си говори. Основната тема е какво искат да похапнат. И те, като стопанката, са на здравословно меню. Христина им дава коприва и други полезни зеленини, пият чиста вода и са оставени по цял ден на свобода.

От лекарката знае, че веднъж седмично може да се консумира месо с гарантирано чист произход. От много години жената е ограничила месото, предпочита да си приготвя бульони с добавени много подправки, суха люта чушка, лук, чесън и всякакви зеленчуци от градината. Когато готви постни ястия, добавя по малко от течността.

Реколтата си от градината съхранява по най-щадящ начин, като отбягва солта. Изсушава на естествена вентилация безброй видове подправки, много плодове, зеленчуци.

През годините Христина е правила у дома по-дълги и по-кратки гладувания, винаги на сезонно зреещите плодове, които са най-полезни. Посещавала е и медицинския център заради подробните лабораторни и инструментални изследвания, осигурени там. И заради чудесната организация на различни спортни занимания, сред които най-любими са є народните хора.

Последното є идване при д-р Емилова е през юни. Заради появилите се преди няколко месеца болки в ставите се движела трудно и сама останала 20 дни на ягоди и череши. Облекчението дошло съвсем естествено и без дискомфорт от програмата. В медицинския център прави 10 дни захранване, убедена, че то е най-тънкият момент, при който не бива да има отклонения, за да се запази постигнатия ефект.

На 75 години Христина е по младежки бодра и енергична. Чувството за хумор е нейна запазена марка, но съвсем сериозно пожелава на връстницата си д-р Емилова още дълги години да е здрава и да помага на хиляди болни и обезверени хора. А докато стигне възрастта на английската кралица- 94, да е намерила време също като нея да усвои отлично конната езда.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с круша

Продукти:
300 мл сок от круша и ябълка, 
1 банан, 
10 малини /може и замразени/

Приготовление: 
Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Коментари

Задължително поле