Христо Мутафчиев: Стефан Данаилов можеше да изиграе всичко, което искаше

Снимка: nationaltheatre.bg

"Стефан Данаилов излъчваше любов. И във филмите, в които е участвал, и в постановките, в които е играл в театъра. Можеше да изиграе всичко, което искаше. Не знам роля, за която е страдал дълго и не му била давана". Това пред БНТ актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

"Стефан допускаше да бъдат близо до него хора, които на пръв поглед уж са му далечни или нямат нищо общо с него. Той много лесно допускаше хората към себе си, вярно, не ги допускаше вътре в себе си изцяло, но много хора му бяха познати, приятели, и той беше изключително отворен към човешкия вид като такъв изобщо", заяви Мутафчиев.

Актьорът разказа, че се запознал с Мастера, когато за пръв път влязъл в Народния театър през 1995 година, за да репетира там "Суматоха" на Радичков. Видял го случайно по коридорите на театъра.

"Той беше много интересен по отношение на младите актьори, беше като техен ментор, изпитваше необходимото уважение към тях, обгрижваше ги всичките. Днес всичките му студенти работят в почти всички български театри. И до днес неговите студенти продължават да репетират в Народния театър, защото трябва да се срещнат с усещането за голямата сцена, допълни Мутафчиев.

Актьорът сподели и съвет, който Стефан Данаилов му е давал - на сцената да не приема нищо лично.

"Преди да стане политик, той беше общественозначима личност. И неговият път в политиката вероятно е бил вследствие на тази негова обществена значимост в нашия социум. И това, че той остана верен на себе си, на другарите си, на партията, на колегите си от театъра, го качва на още по-високо стъпало на обществено значение в България. Дори са ми разказвали, че в пленарна зала често чисто актьорски е излизал от ситуации, които са били трудни за него. Преди всичко друго, той е изключителен човек, отдаден на това, което прави, обичащ младите хора", каза още Мутафчиев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България