Христо Стоичков уважи българска изложба в Рим

Антонина Стоянова, Христо Стоичков и етнологът Анелия Милушева на изложбата в Рим.

Антонина Стоянова представи “България през стъклото на времето”

36 фотографски плаки представят цяла епоха

Христо Стоичков бе почетен гост на откритата в Музея на Рим в Трастевере интерактивна изложба “България през стъклото на времето”, представена в италианската столица от фондацията на бившата първа дама Антонина Стоянова. Интерактивният проект на фондация “Ценности” предизвика неподправен възторг у повече от 300-те гости, дошли да видят с очите си как старинни стъклени плаки оживяват с помощта на модерните технологии.

Проектът, който разказва историята на старозагорския род Близнакови, вплетена в дипломацията на Италия и България и преминаваща през три века, е подкрепен от Римската и Софийската столични общини, от българското посолство и лично от посланик Тодор Стоянов, Българският културен институт, фонд “13 века България”.

В сградата на Музео ди Рома в най-туристическия квартал Трастевере до 12 януари 2020 г. експозицията, замислена от кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева с 3D мапинг и анимация, може да се разгледа напълно безплатно. Христо Стоичков моментално стана център на вниманието, но това не му попречи да се вгледа с разбиране в експонираните в специално проектирани витрини стъклени плаки, условно наречени “дядото на диапозитива”. С тях преди повече от 100 години почетните консули на България в Италия Марко и Никола Близнакови са изнасяли лекции за красотата на родината им. 36-те фотографски плаки представят епохата, в която са направени от историческа, етнографска и географска гледна точка. Прожектирани по стените на музея, стъклените плаки разкриват пейзажи и обичаи от България от 20-те и 30-те години на ХХ век. Тези старинни фотографски находки са били съхранявани увити в избледнели машинописни листове - дипломатически преписки, бюлетини на Ройтерс и БТА от 30-те години на миналия век.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура