Хуан Карлос се оплаквал от жена си на любовницата си, след което я подкупил с 600 млн. песети

Хуан Карлос I се радвал на уединение в Абу Даби и остава да живее там.

Тайните служби на Испания са платили £3 милиона, за да купят мълчанието на момиче, което е имало връзка с бившия крал Хуан Карлос.

Твърденията, че агенти от Cesid, бившата тайна служба на страната, са дали торби с пари на Барбара Рей в размер на 600 милиона песети (около £3 милиона), дойдоха след като медиите публикуваха преписи на аудиозаписи, в които Хуан Карлос уж й разкрива подробности за брачния си живот.

Публичният скандал около аферата се поднови миналия месец, когато холандско списание публикува снимки на двойката, целуваща се през 1994 г.

Аферата между Рей и Хуан Карлос продължава от 1977 г., докато тя се омъжва през 1980 г. и се възобновява след развода й през 90-те години, когато, според съобщения в медиите, поради професионалния си късмет, тя започва да записва и снима срещите си с краля.

Твърденията, че Рей е изнудвала краля през 90-те години на миналия век, бяха публикувани за първи път през същото десетилетие, но сега отново се появиха в медиите слез публикуването на снимките.

Новите твърдения са направени от същите автори, които цитираха предполагаем ръкописен бележник на генерал-лейтенант Манглано, тогавашен директор на Cesid, в който той е записал плащането на 600 милиона песети. Неназовани източници, цитирани от испанските медии, потвърдиха плащането, но казаха, че е много по-малко: стотици милиони, но не и 600 милиона песети.

Някои консервативни коментатори отхвърлиха обвиненията като неверни или като част от левичарски усилия за подкопаване на монархията. Въпреки това биография, написана от Ана Ромеро през 2018 г., описва начина, по който тайните служби са плащали на Рей.

Аудиото на разговорите, записани между двамата, когато са имали връзка през 90-те години на миналия век и публикувано от клюкарския уебсайт OK Diario, предполагаемо разкрива как бившият крал е признал подробности на любовницата си за тежкото положение на брака си.

Съобщава се, че Хуан Карлос е казал, че „от 15 дни“ не е виждал кралица София за вечеря или обяд и че тя се е заключила в стаята си, защото „ми е ядосана“.

Твърди се, че Рей е разстроена от пускането на аудиозаписите и снимките, които медиите твърдят, че са стигнали до тях чрез нейния син, Анхел Кристо, с когото тя е в противоречие.

Преследван от скандали за предполагаема корупция, Хуан Карлос абдикира от трона в полза на сина си Фелипе през 2014 г.

Разследванията на финансовите му дела го накараха да напусне Испания за Абу Даби през 2020 г., където остава. Разследванията са отложени; бившият крал, на 86 години, плати над 5 милиона евро просрочени данъци и санкции, за да узакони статута си в испанската хазна. Той се връща в Испания все по-често.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа