Художник отпразнува юбилей с изложба и две книги

С изложба и две нови книги художникът и писател Теодоси Антонов отбеляза 75 годишнината си в галерия „Кирил Петров” в Монтана. Творецът, познат сред приятели и съграждани с прозвището „Колегата”, е международно признат майстор на малката пластика и най-вече на плакети и медали. Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Бритиш музеум в Лондон, Пушкинският музей в Москва, „Медиалиа” в Ню Йорк и други престижни галерии по света.

Бронзов релеф с лика на Данте Алигиери и образи от негови произведения се съхранява в музея на автора на „Ад” в Равена. Изложбата на художника-писател представи близо 100 експоната – рисунки, литографии, живопис, метална пластика, които са дарени от него на историческия музей в Монтана и на художествена галерия „Кирил Петров”. Антонов е бил директор на галерията от 1982 до 2010 година. Творби на известния скулптор красят и улиците и парковете на Монтана. Теодоси Антонов е автор на паметника на загиналите във войните за България, както и на барелефите на Иван Вазов, Иван Давидков, Александър Стамболийски и кметовете Игнат Попов, Тодор Грънчаров и Гоцо Митов.

Художникът е носител на почетния знак на Монтана и е член на съюзите на художниците, на журналистите и на писателите. Първата му книга „Случки от някога, случки от днес” е издадена през 2001 година, а след нея е публикувал 2 стихосбирки и 8 сборника с разкази. На юбилея се Теодоси Антонов представи двете си нови книги „Моите влакове” и „Химия на веселието”. Гости на празника бяха кметът на Монтана Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов, представители на културни институции в региона, приятели на автора, общественици и журналисти.

Коментари

Задължително поле