Хърватия ни учи как да се борим със спекулата при въвеждане на еврото

Министърът на финансите Росица Велкова участва в конференцията "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната" по покана на хърватското правителство. Участие във форума взеха изпълнителният вицепрезидент на ЕК Валдис Домборовскис, комисарят с ресор „Икономика“ Паоло Джентилони и други представители на европейските институции, правителства и централни банки.

Акцент в изказванията на представителите както на хърватската държава, така и на европейските институции беше, че еврото е инструмент за подобряване на благосъстоянието на гражданите, а по думите на хърватския финансов министър еврозоната е щит по време на кризи. Със своята пълна евроинтеграция Хърватия има възможност за привличане на повече инвестиции, сигурност на икономиката и по-добра конкурентоспособност, посочи в изказването си вицепрезидентът на ЕК Домбровскис.

След приключването на форума министър Велкова проведе среща с Главния държавен инспектор на Република Хърватия Андрия Микулич. На нея бяха обсъдени действията на хърватските власти за защита на потребителите, включващи и мерки срещу необоснованото увеличение на цените на стоките и услугите, както и справянето с нелоялните търговски практики, които се наблюдаваха след въвеждането на еврото за официална валута.

Министър Велкова се запозна със специфичните функции на отговорните органи за контрол над спекулативното нарастване на цените, в контекста на подготовката на проекта на Закон за въвеждане на еврото в България и разпределението на различните контролни функции според правомощията на българските институции. В разговора беше посочено, че при налагането на санкционни мерки следва да се търси баланс между защита на интересите на потребителите и ненарушаването на пазарните принципи.

Финансовият министър Росица Велкова проведе среща и с ръководителя на представителството на Европейката комисия за Хърватия Огнян Златев, с когото обсъдиха актуални въпроси в контекста на подготовката на България за членство в еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси