Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

poster-scena-vekove-2018Това лято Велико Търново отново ще се превърне в своеобразна „Малка Верона“ на Балканите. Два месеца крепостта Царевец ще бъде арена на опера, балет и мюзикъл на открито. Осем ще бъдат заглавията в третия сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Големият летен фестивал, носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите. Фестивали за Европа“ за 2017 и 2018 година, стартира на 7 юли и ще продължи до 5 септември.

За първи път организаторите от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ пускат пакетни преференциални цени, с които ще зарадват меломаните. Почитателите на класическото изкуство ще могат да избират между следните оферти: пакет за всички постановки, комбиниран билет за една опера и един балет и пакет за мюзикълите в календара на фестивала. Еднакви ще са и стандартните цени за постановките, независимо от заглавието. Билетите и пакетите ще бъдат пуснати в мрежата на Eventim до края на месеца.

„Сцена на вековете“ ще стартира на 7 юли с най-новото заглавие в репертоара на балет „Арабеск“ – спектакълът „Ромео и Жулиета“. Най-престижната танцова група в България се завръща във Велико Търново за големия оперен фестивал след 8-годишна пауза. На 14 юли на откритата сцена в двореца на първите Асеневци ще бъде представена операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, а изпълнението е на състава на Държавна опера – Бургас. На 22 юли Театрално-музикалният продуцентски център във Варна ще направи премиера на световноизвестния мюзикъл „Зоро“, по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън.

Само пет дни по-късно трупата на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще зарадва публиката с премиера на мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. На 3 август Русенската опера ще гастролира с „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев.

scena-na-vekovete-2017-final-3Програмата на фестивала продължава с оперите „Джокондата“ от Алмикаре Понкиепи /11 август/ - постановка на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, както и с шедьовъра на Верди „Аида“, в изпълнение на Бургаската опера /18 август/. Големият финал на „Сцена на вековете“ ще бъде премиерата на мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ /Дейл Васерман/, в изпълнение на Държавна опера – Русе.

Вече са факт и първите договори с туроператори за оперните постановки, сключени от Общинската туристическа агенция „Царевеград Търнов“.

Специален подарък за всички гости на фестивала ще бъдат безплатните прожекции на прочутия в цял свят аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Излъчванията на шоуто ще бъдат след края на всяка постановка. Жестът към организаторите и публиката е от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

„Сцена на вековете“ е първият в България оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца на първите Асеневци са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Само през 2017 година постановките бяха посетени от близо 15 000 души публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони