„Царските конюшни“ ще са културна ценност

МВР възстановява горялата сграда в автентичния й вид

Горялата сграда от “Царските конюшни” ще бъде възстановена в оригинален вид, а комплексът ще получи предварителен статут на културна ценност, за което разпореди и премиерът Бойко Борисов.

Вътрешният министър Валентин Радев е поел ангажимент да възстанови щетите по сградата, собственост на МВР. Изгорял е само покривът й, но е добре да се укрепи цялата сграда. Частта от нея с истинска историческа стойност, може да стане музей и там да бъдат показани 20 каляски, които се пазят в Музея на история на София, каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

По думите му, предварителното обявяване на обекта за културна ценност ще послужи дисциплиниращо и превантивно на потенциалните инвеститори.

Сградите в комплекса и сега са защитени с подробния устройствен план от 2015 г. и не могат да се надстрояват, разрушават и променят.

Министър Банов обясни, че “Царските конюшни” ще бъдат обявени за паметник на културата в най-скоро време. Това ще се случи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности още идния месец. “Процедурата е да дадем предварителен статут, но моето притеснение е, че ще влезе в съда заради неуточнената собственост”, каза той. Неуточнената собственост е един от проблемите да не се довършва процедурата. До сега установените собственици в комплекса са 7.

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Едва ли е случаен инцидент

Пожарът в “Царските конюшни” едва ли е случаен инцидент. Това каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. “Всички имаме тревогата, че тук става дума за умишлено действие. Тази тревога се засилва от факта, че това е второ подобно събитие на този знаков обект. Държавата беше лишена вече веднъж от собствеността на сградите. Много по-силни щяха да бъдат институциите в общата им воля да съхранят старината, ако държавата си беше останала собственик на тези терени. Всички знаем, че прокуратурата вече повдигна обвинения на бившия областен управител за това, че е ощетил държавата с около 10 млн. лева и за безстопанственост”, допълни той.

Разследващите проверяват три основни версии за пожара

По три основни версии работят разследващите за сградата, по-известна като “Царските конюшни”, която избухна в пламъци на 29 юли – умишлен палеж, небрежност или техническа неизправеност. Проверяват се всички възможни причини, които може да са довели до пламъците, обясни директорът на СДВР Ивайло Иванов. Вчера следобед имаше повторен оглед на бул. “Дондуков” 58. От първоначалния оглед е ясно, че пламъците тръгнали от горната част – покрива или тавана. Сградата е със стара дървена конструкция. Последните етажи не са обитаеми, но има наематели на първия етаж. Разследващите са разпитали охранител, иззели са и видеозаписи от камерите на паркинга, но до сега не са открити очевидци. Първият етаж е отдаден под наем на фирми, а вторият е собственост на МВР и не се използва. За тази сграда Софийската градска прокуратура предаде на съд бившия областен управител на София Веселин Пенев за безстопанственост.

На есен променят Закона за културното наследство

Министърът на културата Боил Банов и столичният зам.-кмет Тодор Чобанов се ангажираха през есента да бъдат предложени промени в Закона за културното наследство, с които да се улесни запазването на културното наследство.

Освен това, по време на пресконференция, министър Банов съобщи, че много са паметниците на културата с неясна собственост. „Те са давани и препродавани през годините. Всички проблемни паметници на културата са с размита собственост”, допълни той.

„Големият ни проблем е и с тези обявени безкрайно много паметници по социализма. Огромна част от тях не трябва да са с такъв статут. Имаме 30 000 от общо около 40 000, които са само декларирани. Липсва им конструктивен анализ", допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България