Царският изследовател Петър Стоянович написа книга за младия Фердинанд

Непознати факти в изследване за българския монарх 

Новата книга на проф. Петър Стоянович  "Пътят към София. Произход, образование и мотивация на принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за мисията в България“ (издателство „Фабер”) ще бъде представена на 6 юли в царския дворец Врана. След дългогодишните си изследвания в Централна Европа председателят на Царското историческо общество ще ни представи един непознат досега прочит на важни документи и факти от детството и юношеството на монарха до встъпването му на българска земя. 


И в последната си монография царският изследовател историкът професор Стоянович остава верен на принципа: винаги нещо ново, винаги нещо провокативно. Този път книгата му разглежда развитието на бъдещия цар Фердинанд Български като дете, юноша, млад офицер и подготовката му за житейската мисия.
 
В 250 страници увлекателно, но и почиващо на документи от над десет европейски архива, авторът разкрива начина, по който семейството, майката Клементина Орлеанска и средата подготвят Фердинанд за мисия на първенец "някъде, някога". Това неясно "някъде" в края на краищата се оказва България.
 
Сред читателската аудитория отдавна е публична тайна, че поднасянето на сериозна тематика на лесен за четене и жив език е привилегия, която в България не познаваме от времето на Захари Стоянов, Симеон Радев и Николай Генчев. Новата книгата на Петър Стоянович показва, че златните времена на изящното слово и грабващия сюжет продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България