Цацаров е "за" отпадане на съкратеното производство при умишлено убийство

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и "Воля" да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна повреда. Това е една от посоките, които дебатират депутатите от правната комисия, а другата е предложението на ГЕРБ, свързано с промяна в Наказателния кодекс, предаде БНР.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“ вече внесоха отделни законопроекти за промени в наказателното производство при тежки престъпления.

Цацаров заяви, че е убеден, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие за тежките умишлени престъпления, тъй като това е ценностен избор между това дали искаме бърз и ефективен процес, или да бъде задоволено общественото чувство за справедливост. Той заложи на второто. Що се отнася до проекта на ГЕРБ, неговите опасения са, че ако тази промяна, свързана със съкратеното следствие, бъде направена през Наказателния кодекс, това ще даде възможност, когато се стигне до финала на разследванията и до дела, подсъдими или обвиняеми да се възползват от по-леката мярка, тоест, отново, въпреки че има промяна, те да могат да получат редукция от 1/3.

На заседанието на правната комисия присъстват представители на Върховния касационен съд и правосъдният министър, както и близки на жертви на тежки престъпления, а това дава основание да се очаква, че ще се постигне съгласие по тези законопроекти, които днес се очаква да бъдат приети на първо четене.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни мотивите, с които ГЕРБ предлагат да се запази съкратеното производство и да има субективна преценка на съда:

"Съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство. Той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго. Това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес".

На протест пред Народното събрание граждани и близки на жертви на тежки престъпления поискаха да отпадне възможността за намаляване на наказанията при такива престъпления, ако извършителят е направил самопризнания. От името на близките беше внесена подписка, подкрепена от близо 15 000 души, които настояват съкратеното следствие да отпадне изцяло при тежки умишлени престъпления.

Близки на починалото, след като беше малтретирано, момиченце от село Сотиря, внесоха в парламента подписка с исканията си. Пред журналисти в Народното събрание бабата на детето настоя: "Да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти, зелени и сини, и да изградим този закон веднъж завинаги. Да няма следващи убийци, които са на свобода".

Коментари

Задължително поле