Цачева: Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение за други структури

Правосъдният министър Цецка Цачева препоръча на председателя на ВКС Лозан Панов да дава мнение по други структури едва когато е сигурен, че всичко в Касационния съд е наред.

Прокуратурата е там, където Конституцията и законите са й отредили мястото, заяви тя по повод идеята на Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

„Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл мнение по отношение на други структури”, отбеляза Цачева пред БТВ.

Запитана означава ли това, че Лозан Панов прокарва политически идеи, Цачева отговори с въпрос:  „А вие как мислите?”.

Цачева изтъкна, че от страна на Панов се чуват политически фрази и констатации, но липсва конкретика за това, което трябва да се направи.

Според нея между Панов и главния прокурор Сотир Цацаров има битка, но не и война. „Не мисля, че най-точната дума е война, защото във войната има жертви, надявам се да няма жертви от този сблъсък между двамата от тримата големи в съдебната власт”, заяви Цачева.

По думите й обаче тази битка е неприятна за обществото. „Има моменти, в които и тонът, и личните нападки са факт”, заяви Цачева.

Тя отбеляза, че като министър на правосъдието се старае с присъствието си във Висшия съдебен съвет да балансира и омекотява тона, както и да не допуска ярко противопоставяне.

Цачева заяви, че си говори с президента Румен Радев, от когото загуби на президентските избори.  „Достатъчно прозрачни и открити са нашите отношения”, каза тя.

Бившият председател на Народното събрание призна, че парламентът й липсва, който по думите й е голяма школа. Сегашният шеф на НС Димитър Главчев се справя добре, подчерта тя.

„Аз съм за равно третиране на всички граждани, когато са извършили нарушение на закона”, категорична беше Цачева. „Недопустимо е всеки, който е нарушил закона, още повече по такъв груб и предизвикателен начин, да не получи санкцията на българското правосъдие”, каза тя по повод шведския турист, ритнал в главата камериерка на Слънчев бряг.

„Трябва да се работи, за да няма забавяне на дела. Това до голяма степен ще бъде решено след приемане в НС на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Идеята е да  няма нескончаеми връщания и процедурни трикове”, каза правосъдният министър.

Коментари

Задължително поле