Цветан Цветанов: Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в ЕС

Европейските избори ще покажат какво е нивото на киберсигурността в ЕС. Макар и за някои граждани европейският вот да не е най-важната или интересна тема, изключително важно е по време на тях гласът на хората да бъде защитен. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на конференция на тема „Киберсигурността в

Европейския съюз: начини да отговорим на все по-нарастващите заплахи“, която се провежда днес в София.

Организатори на форума са Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“, Фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

„Ако системите за сигурност на страните в ЕС бъдат пробити по време на изборите, това ще означава, че е налице дефицит в способността ни да защитим националната си сигурност“, отбеляза Цветанов. Той отчете като положителен пример създадените в някои членки на ЕС министерства, борещи се с дезинформацията. „За съжаление, към този момент ние нямаме такова звено, което да противодейства на фалшивите новини и ежедневно биваме облъчвани. Може би все още не сме подготвени и за хибридните атаки, които някои страни като Русия ежедневно правят“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Цветан Цветанов поощри провеждането на такива кръгли маси и не изключи възможността от тях да произлязат предложения за законодателни промени. „Онлайн средата се променя ежедневно. Все повече възможности и услуги се предлагат. Остава обаче въпросът дали всичко е регулирано и можем да сърфираме безопасно в интернет. Непрекъснато пада възрастовият праг на децата, които са активни онлайн. Именно заради крехката им възраст обаче, те са изложени на много рискове. Това ни задължава непрекъснато да разясняваме потенциалните заплахи“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му истинско богатство за България е да има еврокомисар, чийто ресор е пряко свързан с киберзащитата и киберсигурността.

Според Цветанов, когато е налице координирана работа между българските институции и активно партньорство с Мария Габриел и ЕК, това може да предостави добавена стойност в работата на страната по гарантираните на киберсигурността, която е неизменна част и от националната сигурност.

Коментари

Задължително поле