Цветан Цветанов: Министър Радев не трябва да подава оставка

Според зам.-председателя на ГЕРБ вотът на недоверие срещу кабинета е обречен на неуспех

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев не трябва да подава оставка, смята зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Виждам какво прави министър Радев, той се старае максимално, изисква много от професионалистите и те трябва да положат максималните усилия, за да може действително да отговорим на очакванията на обществото”, посочи пред БТВ Цветанов.

Според него вотът на недоверие срещу кабинета, който БСП смятат да внесат заради сектор „Сигурност”, е обречен на неуспех.

По думите му е имало период, в който системата е работела много ефективно. „Имаше престъпления при първия управленски мандат, които бяха разкривани. Най-тежките осъдителни присъди в годините на прехода са по делото „Килърите”. Тогава създадохме необходимата организация, направихме съответните реформи, за да може системата да бъде ефективна и да градим доверие сред обществото”, изтъкна председателят на вътрешната комисия в парламента.

„Системата на МВР умишлено беше съсипана при управленския мандат след нас”, категоричен е той.

„Беше закрита ГДБОП, тя беше прехвърлена към ДАНС. Всички оперативни дела, по които имаше много оперативна информация и подготовка за реализация срещу организираната престъпност, не видяха бял свят. Имаше умисъл за съсипването на системата на МВР”, отбеляза Цветанов.

Според него „все още има неизлекуване на тези поражения, нанесени от БСП”.

По думите му всички професионалисти през 2013 г. са били уволнени и премахнати от системата. „Няма нито един от тези, които разкриваха тези тежки престъпления”, каза Цветанов.

„Когато един човек е освободен от системата, първо, ти си го обидил и си го демотивирал. В немалко от случаите те бяха на възраст, на която можеше и да се пенсионират…Обидата е много голяма и много от тези хора няма да могат никога да се върнат”, отговори на въпроса защо управляващите не са върнали тези кадри в системата.

Той даде за пример бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. „Той напусна, защото не искаше да участва в „погребението на МВР” под ръководството на Цветлин Йовчев”, изтъкна Цветанов.

Той коментира и спора между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Убеден съм, че във внесения в МС законопроект за шума ще можем между първо и второ четене да оптимизираме този диалог и постигането на консенсус”, посочи Цветанов.

Неговото мнение е, че Законът за шума трябва да важи абсолютно за всички населени места в страната, а там, където е необходимо, да се търси компромис и вариант кметът да дава възможност вдигането на шум в заведенията да се удължи с 1-2 часа.

На въпрос дали очаква още оставки след края на европредседателството, както прогнозират анализатори, Цветанов заяви:  „Всички евентуални кадрови промени трябва да бъдат обсъждани на коалиционен съвет и, разбира се, решението, което трябва да бъде взето окончателно, е на премиера, който трябва да направи съответното предложение”.

Във връзка с недоволството сред автобусните превозвачи заради законопроект зам.-председателят на ГЕРБ увери, че по никакъв повод „няма да създадем някакви картели, които да могат под една или друга форма да мачкат някого”.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика