Цвета Караянчева: Кметовете да направят така, че общините им да бъдат център на туризма

Снимка: Архив

Да възпитаваме така децата си, че като ги питаме в коя страна искат да живеят, работят и почиват, да казват – „Естествено, България“. Това каза председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм".

„Поздравявам ви за това, че насочвате вниманието на българските граждани и си поставяте амбициозната цел 2019 г. да бъде година на вътрешния туризъм. През последните година българинът се отвори към света. Хиляди наши съграждани пътуват по съседните страни и по далечни дестинации, за да видят забележителности и да опознаят други обичаи, култури, да се забавляват. В същото време българинът трябва да преоткрие живописната родна природа, да се вгледа в очарованието на всяко кътче, да види разнообразието и богатството на България. Той трябва да се убеди, че и тук може да получи качествено обслужване, да се радва на пълноценен отдих, да посети културни обекти и природни феномени. Да знае, че си заслужава да прекара ваканцията у дома“, каза Караянчева и припомни думите на Иван Вазов в стихотворението „Отечество, любезно“: „У нас погледът открива все по-нови и по-нови красоти. Тук весели долини, там планини гиганти“.

По думите й запознаването с красотата на Родината е особено не само за развитието на този сектор от икономиката на страната, но и за възпитанието на младите хора. Тя припомни, че когато попитали създателят на организирания туризъм в България Алеко Константинов в коя страна би предпочел да живее, той отговорил: „България“.

„За мен е истинско удоволствие да бъда тук днес на тази конференция заедно с вас. Поздравявам всички участници, като пожелавам здраве и нови идеи. Бъдете креативни и търсете туристите. Предлагайте им нещо ново и интересно. Направете така, че вашите общини да бъдат центърът на туризма. Знам, че всички от вас се стремите към това“, обърна се към кметовете председателят на парламента.

Тя поясни, че от общата воля на законодателна, изпълнителна, местна власт и заетите в сектора на гражданите зависи развитието на този перспективен и приоритетен отрасъл на България. „Отрасъл, който прави Родината ни разпознаваема, предпочитана и обичана дестинация от чуждите туристи. Най-убедителното доказателство за успехите, които постигаме е броят на чуждестранните туристи през миналата година. Над 9 млн., както каза министър Ангелкова, с което трябва да се поздравим и трябва да поздравим Министерство на туризма за усилията, които полага“, каза още Караянчева.

Тя допълни, че има определен напредък по отношение на целта, която се поставя, а именно да се превърне България в четирисезонна дестинация. „Днешното събитие е прекрасна и ценна инициатива, защото тя ще ни запознае с добрите практики и постижения у нас. По този начин ще роди идеи и ще очертае нови възможности. Всички ние знаем, че притежаваме неповторимо и безценно богатство. Природните забележителности на България и нейната хилядолетна култура. Това е предпоставка за развитие на различни видове туризъм: културен, селски, екотуризъм, балнеолечебен, освен традиционните морски и зимен туризъм“, допълни още Караянчева.

 

Коментари

Задължително поле