Цвета Караянчева: Нека всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир и да бъде обичано

Снимка: НС

Нека всяко дете да има дом и семейство, да расте в мир, да бъде обичано и да може да развие своите възможности. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на спектакъла-концерт „Празник на доброто“, съобщават от НС. Инициативата, която се проведе в Деня на християнското семейство, бе част от кампанията за отбелязване на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Председателят на парламента подчерта, че няма по-сигурно убежище от семейството и по-истински посланици на доброто от децата. По думите й всяко дете е една необятна, вълшебна, пъстра, но и чуплива вселена и дълг на възрастните е да я пазят като зениците на очите си. От нас зависи децата ни да живеят в топло гнездо и да израснат като добри граждани, за да могат с устрем да разперят криле, да полетят нагоре и да покорят света, добави Цвета Караянчева.

На спектакъла-концерт бяха представени истории за добрия пример на хора, помогнали на деца в беда и техните семейства. Те бяха удостоени с почетното отличие „Посланик на доброто”. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди учителя в Средно училище „Св. Климент Охридски” в село Зверино Петя Илиева.

Сред присъствалите на събитието бяха още председателят на парламентарната Комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Последното събитие от кампанията за отбелязване на 30-ата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето ще се проведе на 22 ноември 2019 г. в сградата на парламента. В 10.00 часа ще бъде поставена Капсула на хилядолетието и в нея ще бъдат поставени предмети и символи, носещи послание за доброто към поколението на 2030 година.

Коментари

Задължително поле