Цвета Караянчева: Не трябва да сме зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му

Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в дебатите по първото четене на промените в Наказателния кодекс за защита на жертвите на домашно насилие, на които тя е инициатор.

„Дошло е времето за реални действия“, заяви тя. „Домашното насилие е страшно явление, удря по достойнството на хората“, коментира Цвета Караянчева и уточни, че предлаганите промени целят борба с домашното насилие като цяло, не само срещу жени.

„Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши. Всеки гражданин има това право“, посочи председателят на парламента. „Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда“, обяви Цвета Караянчева.

„Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето решава, че трябва да излезе от връзката. Момчето всеки ден й оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като й поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство“, даде пример тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България