На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

Цвета Караянчева откри изложба с артефакти, свързани с Търновската конституция

Председателят на НС Цвета Караянчева откри изложба с артефакти свързани с Търновската конституция във Велико Търново.

„Имам огромната чест и удоволствие да връча на кмета на В. Търново решението на 44-тото Народно събрание, което беше гласувано с пълно мнозинство, за обявяване на В. Търново за историческа и духовна столица на България“, каза Цвета Караянчева.

„Няма как да не бъда развълнуван, защото това е една мечта на нашите предци отпреди 140 години. Тогава, когато се обсъжда Търновската конституция, Драган Цанков казва: „Вече имаме две столици – първата е Търново, историческата и духовната, и втората – правителствената, е София. И това е факт след 140 години“, каза кметът на В. Търново Даниел Панов и припомни, че учредителите са били водени от единството, което ги е крепяло и благодарение на което те са постигнали това важно за България решение Търновската конституция.

„Днес този статут не само е признание за всички нас, великотърновци, и за нашите предци, той ни задължава и ни дава много отговорности. Този статут чертае пред нас един нов хоризонт за старопрестолния Търновград. Затова се надявам това единство да се запазило и днес, защото само когато българският народ е бил единен, само тогава той е побеждавал във всички битки и е постигал целите си“, заяви още Даниел Панов.

Цвета Караянчева получи картина от великотърновски художник и плакет, с които Инициативният комитет за обявяването на В. Търново за духовна и историческа столица й благодари за съдействието, което тя им е оказала. Председателят на Народното събрание ще си тръгне от В. Търново и с луксозно оформен препис на Търновската конституция, който е дело на ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – В. Търново. Децата, които са участвали в изработването на репликата, ще бъдат гости на Цвета Караянчева в Народното събрание.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.