Цвета Караянчева откри изложба с артефакти, свързани с Търновската конституция

Председателят на НС Цвета Караянчева откри изложба с артефакти свързани с Търновската конституция във Велико Търново.

„Имам огромната чест и удоволствие да връча на кмета на В. Търново решението на 44-тото Народно събрание, което беше гласувано с пълно мнозинство, за обявяване на В. Търново за историческа и духовна столица на България“, каза Цвета Караянчева.

„Няма как да не бъда развълнуван, защото това е една мечта на нашите предци отпреди 140 години. Тогава, когато се обсъжда Търновската конституция, Драган Цанков казва: „Вече имаме две столици – първата е Търново, историческата и духовната, и втората – правителствената, е София. И това е факт след 140 години“, каза кметът на В. Търново Даниел Панов и припомни, че учредителите са били водени от единството, което ги е крепяло и благодарение на което те са постигнали това важно за България решение Търновската конституция.

„Днес този статут не само е признание за всички нас, великотърновци, и за нашите предци, той ни задължава и ни дава много отговорности. Този статут чертае пред нас един нов хоризонт за старопрестолния Търновград. Затова се надявам това единство да се запазило и днес, защото само когато българският народ е бил единен, само тогава той е побеждавал във всички битки и е постигал целите си“, заяви още Даниел Панов.

Цвета Караянчева получи картина от великотърновски художник и плакет, с които Инициативният комитет за обявяването на В. Търново за духовна и историческа столица й благодари за съдействието, което тя им е оказала. Председателят на Народното събрание ще си тръгне от В. Търново и с луксозно оформен препис на Търновската конституция, който е дело на ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – В. Търново. Децата, които са участвали в изработването на репликата, ще бъдат гости на Цвета Караянчева в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България