Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която приветства тази вечер участниците в Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Форумът, който ще бъде открит утре в НДК, е четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Негов домакин е Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание.

Парламентарният контрол ще даде на гражданите гаранция, че правата им ще бъдат защитени и ще има надеждни механизми те да бъдат информирани за работата в сектор сигурност и за дейността на Европол, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че това е единствената форма за надзор над функционирането на агенцията от Европейския парламент, съвместно с националните законодателни институции.

Като председател на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза колко важна за демократичните ни общества е контролната дейност на всеки един парламент. Тя посочи, че тази основна функция на законодателните институции пряко интересува европейските граждани – тези, които са ги избрали, и пред които те носят отговорност.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов приветства с добре дошли в София над 130 депутати от националните парламенти, които утре ще участват в заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Той благодари на председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес, с когото ще съпредседателстват форума, за положените усилия през последните месеци в търсене на възможности за постигане на политически консенсус по темата за правилата за парламентарен контрол и включването на темата за Западните Балкани в многогодишната програма за Европол 2019 – 2021 г. В края на изказването си Цветан Цветанов призова парламентаристите да се водят в работата си от консенсуса в името на Европа и преодоляването на новите предизвикателства пред Съюза.

Председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес благодари на българския парламент за отличната организация на форумите от парламентарното измерение на Българското председателство. Ако утре постигнем консенсус по правилата за парламентарен контрол на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент, това ще е исторически етап от работата на съвместната група и развитието на парламентарния контрол, посочи той. Европол се доказа като най-успешната европейска агенция и голямата заслуга за това е на дългогодишните усилия на директора й Роб Уейнрайт, на неговия екип и работещите в агенцията, за което ги поздравяваме, добави още Клод Мораес.

Основната ни задача утре ще е да приемем добри правила за парламентарен контрол, за да гарантираме на европейските граждани успешна борба с организираната престъпност и всички останали заплахи, подчерта още Мораес.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова парламентаристите и екипа на Европол да помагат на страните от Западните Балкани и тази задача да бъде заложена в следващата многогодишна програма на Европол 2019 – 2021 г. Тази подкрепа е от решаващо значение за борбата на страните в региона с организираната престъпност и тероризма, подчерта министър Радев. Той призова също за подкрепа от страна на Европол за страните, които са външни граници на ЕС. България се справя отлично с охраната на външната граница и това личи и в оценките на Фронтекс, но подкрепата от страна на Европол и за България, и за останалите страни, които пазят външните граници на Съюза, е от важно значение за успешното изпълнение на задачите по охрана на външните граници на ЕС, отбеляза още Валентин Радев.

Гостите на форума бяха поздравени с фолклорни изпълнения на ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.