Цели румънски села идват у нас за Великден

По Великден на Златни пясъци очакват предимно румънски туристи.

Бум на френски туристи на юг се чака за сезона

Румънци ще са основните гости в морските хотели край Варна този Великден. Цели селища начело с кметовете си пристигат у нас с автобуси за празника, съобщиха хотелиери.

Повечето румънци са предпочели 3-дневни пакети. Докато преди 2-3 г. освен северните ни съседи около 10% от гостите бяха българи, тази пролет нашенци ще са не повече от 1% от всички очаквани над 8000 гости, обясни пред “Труд” проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. На Възкресение Христово на Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена ще работят двайсетина хотела, повечето от които са с вътрешни басейни и СПА-центрове. Румънските туроператори са резервирали повечето места в тях още от края на миналата есен.

“Не им е трудно да правят ранни заявки, защото 90% от гостите са едни и същи и от поне 5 г. винаги почиват тук по това време”, коментира проф. Маринов. Сред великденските гости има и млади, и стари, както и многолюдни румънски фамилии, които използват празника, за да се съберат от различни градове заедно на нашето море.

Цените от 50-60 евро на ден на човек за ол инклузив са приемливи за комшиите. Затова в момента офертите за последните останали стаи в курортите край Варна се броят на пръсти. По груби изчисления от Великден предсезонно хотелиерите ще завъртят оборот от 1,2 млн. евро, прогнозира проф. Маринов.

“Тази година Великденските празници са много рано в началото на април. Безсмислено е да отваряме, защото после няма да има с кого да работим и ще сме на загуба”, коментираха пък хотелиери по Южното Черноморие.

Единствените гости в Слънчев бряг през ранния април ще са израелските туристи, които традиционно са рекордьори по сефтосването на казина и молове в региона.

В Несебър традиционно се чакат малко румънци, а по на юг се надяват единствено на родни туристи. Бургаската Морска гара също ще бъде пълна основно с българи.

И ако за Великден дори няма специални оферти, то за “Лято 2018”, вече има хотели със стоп - продажби за определени периоди, коментира пред “Труд” Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг.

Новината е, че това лято се чака наплив на френски туристи, които досега са били кът по нашето море.

В края на март

Израелци пристигат в Слънчев бряг

Първите туристи в Слънчев бряг пристигат още в края на месец март и това ще са гости от Израел. Първият чартър от Тел Авив е на 1-ви април, съобщи пред “Труд” Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас. Гости от Израел на нашето море може да има още на 28 март, когато е първият полет на нискотарифна компания, посочиха туроператори.

От Областна дирекция на МВР информираха, че охраната това лято в Слънчев бряг ще е засилена. Командированите полицаи от страната ще дойдат през юли, когато е пикът на сезона, а освен с кучета, плажовете ще се охраняват и с велополицаи.

Единствено не е решен все още прословутият проблем на Слънчев бряг с именуването на улици, което създава проблеми на униформените. Нито една улица или алея в комплекса няма име, затова при кражба или друг инцидент, линейките или патрулните коли, пък и велопатрулите, се затрудняват за бързо придвижване до мястото. Трудно е за обяснение къде се е случило дадено престъпление, като засега се използват имената на близки хотели и други по-известни обекти за ориентир.

Атракция

Село Медово показва стъклен кошер

Освен разходки край морето, забавления в казината и шопинг в моловете, израелците проявявали любопитство към нашия селски туризъм. В живописното село Медово, където пчеларството се практикува от далечни времена, местен жител е направил специална атракция за туристите – кошер от стъкло. Израелците обичали да посещават както фермата за пауни в кв. Черно море, така и атракцията в селото, което заслужено носи своето име.

В селището в близост до Несебър и Поморие гостите ще имат възможност да наблюдават живота на пчелните семейства през стъклени кошери, през които ще могат да разглеждат как работи един пчелен кошер и движението на пчелите в него.

Коментари

Задължително поле