Цената на ягодите падна под 5 лева 

Цената на ягодите падна под 5 лева за килограм на едро.

По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

По-малко плащаме и за пресни картофи

Ядем по-евтини домати с 30 ст за килограм

С 31 стотинки е поевтинял килограм вносни домати на едро през изминалата седмица, според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). След намалението от 14,3 на сто те вече се предлагат срещу 1,86 лева за килограм. Оранжерийните домати също поевтиняват, макар и само със 7,5 на сто или 22 стотинки за килограм. Цената им на едро през изминалата седмица е била средно 2,70 лева.

Сред основните стоки, следени от ДКСБТ, чиято цена също намалява през изминалата седмица са ягодите. Цената на сладкия плод вече падна под 5 лева и килограм от него се търгува по борсите срещу 4,87 лева, като намалението е от 65 ст. за килограм.

Вече плащаме по-малко и за килограм пресни картофи - 1,83 лева. Докато само преди седмица на едро зеленчукът се е предлагал срещу 14 стотинки повече за килограм или 7,1%.

През изминалата седмица са поевтинели, макар и с малко още вносните и оранжерийни краставици, червения пипер, картофи, колбаси и салам, както и зрелият фасул. Със 17 стотинки е поскъпнал килограмът на кашкавал “Витоша”.

Плащаме повече и за лук, моркови, зеле, ябълки, лимони, банани, кренвирши, пиле, сирене, олио, брашно и захар. След Великден цената на яйцата остава непроменена - 18 стотинки за брой.

Без промяна през последните 7 дни е и цената на едро на масло и маргарин.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари