Цените в Атина надминаха 2000 евро за кв.м

Средната цена на жилищата в Анита доближава 2100 евро за кв. метър.

Купуват много чужденци

Най-скъпо е край морето

Средната цена на жилищата в гръцката столица Атина надмина 2000 евро за квадрат и вече достига близо 2100 евро за кв. метър, става ясно от публикация на Катимерини. Разбира се, цените на конкретните имоти варират в много широки граници според района, качеството на строителството и състоянието на жилището.

В Атина имоти купуват както местни жители, така и много чужденци, които ги отдават на туристи за краткосрочно настаняване. В цялата област Атика, където попада и столицата Атина, цените на жилищата значително нарастват, което води и до покачване на наемите. Средното ниво на наемите в областта достигна 9,6 евро на квадрат.

Най-голямо е търсенето на имоти в близост до морето. За търсенето на жилища от страна на чужденци допринася и програмата на Гърция за „Златна виза“, която дава право на пребиваване в страната при покупка на имот над определена стойност, която за цяла Атика е 800 хил. евро. Необходимата инвестиция в Атика за получаване на „Златна виза“ беше повишена с чел чуждестранните купувачи да бъдат насочени към луксозния сегмент от пазара и те да не се конкурират с местните жители в търсенето на по-евтини жилища.

За района на Пирея средната цена на жилищата нарасна до 2333 евро на кв. метър. Именно в Пирея цените на къщите и апартаментите са нараснали най-много спрямо останалата част от област Атика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти