Цените на имотите в Германия нарастват въпреки кризата

6,6% повишение за година

Въпреки причинената от коронавируса криза цените на жилищните имоти в Германия продължават да нарастват. В разгара на кризата през 2020 г. те са били средно с 6,6% по-високи спрямо нивата им година по-рано, показват данни на Федералната статистическа служба.

“Това означава, че въпреки кризата жилищните имоти продължават да поскъпват, както в градовете, така и в провинциалната част на страната”, подчертават статистиците.

В седемте най-големи града Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф цените на еднофамилните и двуфамилните къщи са нараснали с 6,5% на годишна база, а на апартаментите в кооперации - с 6,1%.

“Повишаването на цените на жилищните имоти в метрополисите продължи”, поясняват от Федералната статистическа служба. В останалите големи градове с над 100 хил. жители цените на къщите са се увеличили със 7,3%, а на апартаментите - с 8,2%.

“Дори в селските райони жилищата поскъпват”, поясняват от статистическата служба. Цените на къщите в по-гъсто населените селски райони са се повишили с 8,9% на годишна база, а на апартаментите с 5,9%. В слабо населените селски райони еднофамилните и двуфамилните къщи струват с 4,8% повече, спрямо година по-рано, а апартаментите са с 6,6% по-скъпи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти