Цените на тока и парното се вдигат

От 1 юли парното в София беше увеличено с 20 на сто.

Зимата ще бъде сурова

Трябва да очакваме увеличение на цената на тока и на парното в началото на следващата година. Властите и шефът на КЕВР ясно казаха, че през предстоящите три месеца няма да има увеличение. Но, това означава, че ще има увеличение след тези три месеца. Това каза пред БГНЕС икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Това, което знаем е, че парното в София бе увеличено с около 20% през юли. Не е изключено да се увеличи поне с още толкова от януари 2022 г., посочи Григорова.

Според нея е време Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери пазара и да установи има ли спекула и кой се възползва от формираните драстични увеличения на цените на някои храни в търговските обекти. “Всъщност цената на олиото започна да расте драматично още миналата година. Тогава обяснението за ръста є беше, че реколтата на слънчоглед е била лоша. Но докато у нас цената се увеличи почти двойно от 2,20 -2,40 лв. на близо 5 лева, то в други европейски държави това не се случи. Което показва, че има някакво местно изкривяване, местна спекула, която довежда до този ръст”, счита Григорова.

По думите є към момента недостиг на ток в България няма. Прогнозите за тази зима са, че тя ще бъде сурова. Обективната реалност показва, че има висока вероятност да се стигне до недостиг на електричество. И това е проблем не само за България, а за целия ЕС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари