С богата програма Благоевград отбелязва 24 май

Европарламентът ще разследва Найджъл Фараж за недекларирани дарения

Зеленски обмисля референдум на евентуално мирно споразумение с Русия

Марияна Николова: Готвим визия за нова демографска политика у нас

Дамян Дамянов за намереното в двор мече: То беше доста стресирано и доста безпомощно, защото е само на 4 месеца Според него броят на мечките на Витоша е над 15

Около 1000 пътници бяха блокирани в московското метро заради спиране на тока

Борисов и Ципрас дават старт на изграждането на интерконектора между България и Гърция

Иранската заплаха е намаляла, според министъра на отбраната на САЩ

САЩ са заподозряли нова химическа атака в Сирия

Продължава издирването на Стоян Зайков

Пребиха служител на „Съдебна охрана“ в столичния квартал „Надежда“ Около 10 души са задържани

На 22 май 2019 да почерпят

С какво Русия заплашва ЕС С... традиции и ценности

Център „Алеф” поставя начало на музейна сбирка „Историята на еврейската общност в България“

Да бъде своеобразен пазител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. След като създаде документалния филм за бургаските евреи „Да помним”, сдружението се насочи към идеята да създаде мини музей за историята на еврейската общност в България. За това, как евреите са живели в мир и разбирателство със своите съседи и съграждани, сме чели и гледали на кино. Но съвсем друго е да можеш да видиш отблизо вещи и документи, илюстриращи техния живот –менора, кипа, шофар… жълтата звезда, която са били задължени да носят по времето на Холокоста… та дори торба, специално ушита за вещите, които са можели да вземат със себе си при депортиране.

Център „Алеф” отправя призив към всички – българи и евреи, живеещи в България и съхранили веществени спомени от историята на своите родове: открийте късчетата памет и им дайте втори живот като част от музейна сбирка.

Освен позиционирана в мини музей, тази сбирка ще бъде заснета и подредена в изложба, която ще може да пътува до всички краища на страната. Тя ще бъде отличен илюстратор за исторически беседи, особено свързани с Холокоста и българските евреи, спасени от нацистките лагери. Темата е много актуална не само в България, само преди дни приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, но и за целия свят, където има опити за възраждане на антисемитизма.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Я тия минимузеи си ги правете в Израел, нас не ни интересуват! Ако сте живеели в мир и разбирателство със съседи и съграждани нямало е да ви гонят отвсякъде.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.