Център за детско развитие помогна на 6 момичета и момчета да проходят

Шест деца на възраст до 4 г. проходиха благодарение на Център за ранно детско развитие в Шумен, а в четвъртък техните помощници празнуваха прощъпулника им. Четири момченца и две момиченца са героите направили първи стъпки след почти година рехабилитация, лечебен масаж и гимнастика.

„Децата дойдоха при нас с изоставане в двигателното развитие, но всичко вече е наред“, доволни са кинезитерапевтът Ивайло Гогов и рехабилитаторът Елза Жендова, които имат над 20-годишен професионален опит.

Пред очите на родителите и на целия екип децата уверено пристъпваха по бяло платно, осеяно със здравец, а както повелява ритуалът всяко се насочи към любим предмет. Така стана ясно, че някои ще станат писатели, други програмисти, лекари, художници, банкери...

Общо 10 са децата, направили първите си крачки с помощта на специалистите от Центъра за ранно детско развитие през тази година. По-големите каки и батковци, които го посещават пък, са наваксали изоставане в говорното развитие, преодолели са трудности в общуването и поведенчески нарушения с помощта на логопеди, специални педагози, психолог и педиатър.

От 2016 г. шуменци могат да разчитат на почасови и безплатни процедури за децата си на възраст от 0 до 7 г. За това време над 250 деца и 150 родители са получили консултации и подкрепа, отбелязват ръководителят на проекта Катя Крумова и управителят на Центъра Пенка Атанасова.

Коментари

Задължително поле