Център помогна на 150 болни деца и родителите им

Втори рожден ден отпразнува Центърът за ранно детско развитие в Шумен. За това време специалистите му са помогнали на повече от 150 деца и техните родители да се справят дори и със страховити диагнози. Най-малките "пациенти" са недоносени бебета, посещават го и каки, и батковци първолаци. Съвети и подкрепа са получили и 100 родители на деца с увреждания, казват от ръководството.

В момента 85 момичета и момчета с увреждания и изоставане в развитието си посещават занятия при рехабилитатор, кинезитерапевт, психолог, логопеди и специални педагози. Процедурите са безплатни.

За 24 месеца съществуване екипът се гордее с момченце на 5 г. с хидроцефалия, което преодоляло част от двигателния и говорния си дефицит. Благодарение на грижите на кинезитерапевт, логопед и специален педагог хлапакът вече произнася първи изречения и ходи успешно, като го държат за ръка.

Общо 10 са вече малчуганите, които правят най-трудната първа крачка в живота си с помощта на рехабилитатора и кинезитерапевта от Центъра. Работата на логопедите също дава резултат и след занимания месеци наред, децата произнасят трудните звуци и думички, разказва с ентусиазъм управителят Пенка Атанасова.

Специалните педагози и психологът в екипа често помагат за адаптация на децата в забавачки и при проблеми в общуването. Седем момчета и момичета вече са първокласници, на други им предстои догодина да прекрачат училищния праг.

Проектът, по който Центърът бе открит преди 2 години, сега получава допълнително финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси“ и това ще осигури работата му до края на 2019 г. Шуменци се ползват от услугите му в сградата на Детска градина „Пчелица“ и в четвъртък деца и родители празнуваха с пъстър карнавал и торта.

Гостуваха им зам.-кметът по социални дейности д-р Светлана Маркова и зам.-областният управител Ширин Вели. "Благодаря на родителите, че ни поверяват децата си. Вярвам, че заедно ще преодолеем всички трудности. Най-добрите неща предстоят. Пожелавам ви да сте здрави, обичани и вярвайте в чудеса“, обърна се към гостите домакинът Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България