"Цигарите са новото злато": В Газа стигат до 25 долара за кутия

В ивицата Газа конвои с хуманитарна помощ започнаха да бъдат атакувани от контрабандисти, които крият цигари в камиони, пише The Wall Street Journal. "Цигарите се превърнаха в новото злато в Газа", категоричен бе служител на ООН.

Цигарите в ивицата Газа могат да стигнат цена от 25 долара за кутия. Такава е ситуацията, която възникна, след като израелската армия, която окупира контролно-пропускателния пункт Рафа на границата с Египет в началото на май, прекъсна нелегалния маршрут за доставка на тютюневи изделия. 

От този момент доставките започват да се извършват през КПП "Керем Шалом", разположен на границата с Израел. Там обаче, за разлика от Рафа, палестинските контрабандисти не могат да действат, така че единствената им възможност е да атакуват камионите по маршрута. 

Те обаче не са цел само на контрабандисти, които крият цигарите, за да бъдат откарани в Газа, но и на престъпници, които търсят контрабанда. С течение на времето атаките срещу конвои с помощ станаха толкова интензивни, че повече от хиляда камиона вече са паркирани на контролно-пропускателните пунктове. Шофьорите се колебаят дали да продължат.

"Това подкопава всичко, което се опитваме да направим", каза представител на ООН пред Wall Street Journal, цитиран от Digi24.

Ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в ивицата Газа Скот Андерсън заяви, че организацията е спряла изпращането на стоки през този контролно-пропускателен пункт от 15 юни от съображения за сигурност. Един от жителите на района разказа пред репортери, че веднъж видял няколко въоръжени мъже да търсят внимателно чували с брашно, паднали от камиона, след което се качили обратно на него и си тръгнали. 

"Ако в тези чанти имаше цигари, тези хора щяха да убият всеки, който ги докосне", добави той. Служители на ООН твърдят, че два от складовете на организацията са били атакувани в ивицата Газа и че престъпниците са се интересували само от скрити тютюневи изделия. 

"Цигарите се превърнаха в новото злато в Газа", добави говорителят на ООН. Палестинец, запознат с операциите на контрабандистите, каза, че техните съучастници крият цигарите в чанти или кутии със законни стоки, а понякога дори в храна. Мога например да сложа една-две кутии цигари в една диня, от която махам сърцевината. Израелците внимателно проверяват всеки конвой, но не могат да проверят всеки отделен пакет, кутия или пакет", добави той.

Както отбелязва WSJ, разпределението на хуманитарна помощ се превърна в един от основните проблеми по време на войната в ивицата Газа.

Хуманитарните групи казват, че Израел ограничава доставките, а боевете, беззаконието и широко разпространеното унищожаване на пътища и друга инфраструктура затрудняват доставянето на помощ. В резултат на израелски въздушен удар срещу конвоя за помощ на World Central Kitchen, който уби седем доброволци, някои организации не са склонни да излагат служителите си на риск повече.

От своя страна Израел настоява, че проблемите с доставката и разпределението на помощта са свързани с намалената активност на хуманитарните организации, пише WSJ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток