ЦИК спира камерите в изборните секции на 26 март

Видеонаблюдението в изборните помещения на предстоящите парламентарни избори на 26 март ще бъде изключено, прочете “Труд” в решение на ЦИК.

В изборния ден от 7 часа до края на гласуването, но не по-късно от 21 часа, камерите ще бъдат изключени, а техните обективи - закрити. Контролът дали има работещи камери в помещенията ще се осъществява от районните избирателни комисии.

По време на разискванията е било предложено видеонаблюдението да остане включено, защото секционните избирателни комисии трябва да работят в условията на прозрачност. Идеята е била камерите да бъдат насочени само към изборното помещение, но не и към кабината за гласуване.

При гласуване на предложението обаче ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове. “За” са гласували 12 от 20-те членове, а “против” - 8. Така е решено камерите да останат изключени в изборния.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни пред “Труд”, че камери за наблюдение има предимно в големите градове, а и няма гаранция, че чрез тях не се контролира изборният процес и тайната на вота не се нарушава.

Включените камери в изборния ден в част от секциите, а в други – не, би поставило в неравнопоставеност избирателите.

Коментари

Задължително поле