Ципрас и Заев подписват за името

Церемонията е утре край Преспанското езеро

Крайнодесни зоват за арест на гръцкия премиер

Премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас ще подпишат в неделя договора, който слага точка на дългогодишния спор за името на бившата югорепублика, съобщиха медии в двете страни.

Според македонската агенция МИА споразумението ще бъде подписано от гръцката страна на Преспанското езеро и ще бъде последвано от работен обяд от македонската страна на границата. На събитието може да участват и посредникът на ООН в спора Матю Нимиц, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Гръцкият в. “Катимерини” обаче съобщи, че договорът ще бъде парафиран на македонска територия.

Късно в четвъртък споразумението с Атина бе одобрено от македонския кабинет, който го публикува на сайта си. Договорът се казва “Окончателно споразумение за отстраняване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за анулиране на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните”. Преди да влезе в сила договорът трябва да бъде одобрен от парламентите на Гърция и на Македония, като Скопие ще го подложи и на референдум.

Постигнатият пробив в двустранните отношения бе помрачен от критики на опозицията и в двете страни и от отказа на македонския президент Георге Иванов да подпише документа.

Протестите на граждани в Атина и Скопие бяха рехави, но основната гръцка опозиционна партия “Нова демокрация” внесе в четвъртък вот на недоверие срещу левия кабинет на Ципрас, дебатите по който продължават до днес, когато е гласуването. Ципрас има 154 депутати в 300-местния парламент и не се очаква вотът да мине.

Днес депутатът от гръцката крайнодясна партия “Златна зора” Константинос Барбарусис поиска от “военното ръководство на страната” да арестува Ципрас и министъра на отбраната Панос Каменос. Заради това всички депутати от фракцията на Барбарусис бяха изгонени от сесията на парламента.

17-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа