ЦРУ предупредило Германия още през лятото за възможни атаки срещу "Северен поток"

Германското правителство е било предупредено преди седмици от ЦРУ за възможни атаки срещу газопроводи в Балтийско море. Предупреждението е получено през лятото, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на няколко свои източника.

През последното денонощие се появиха три теча по газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2 в Балтийско море. Полша, Русия и Дания смятат за целенасочен саботаж срещу европейската газова инфраструктура безпрецедентните щети по двата газопровода.

Междувременно шведски и датски сеизмолози съобщават за засечени подводни експлозии в понеделник в района на възникналите течовете.

Според говорител на германското министерство на вътрешните работи ситуацията е много сериозна. 

Der Spiegel посочва, че опасността от възможни атаки срещу мрежата от тръбопроводи и подводни кабели в Балтийско и Северно море се е гледала с голяма загриженост сред военните още преди руската инвазия а в Украйна. „Световните подводни мрежи са изключително важни за енергийните доставки, но също и за стабилността на интернет, но въпреки важността си, те все още са почти напълно незащитени срещу атаки или актове на саботаж“, е казал високопоставен служител на Бундесвера пред изданието. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа