РЗИ установи завишени стойности на манган във водата в Перник Не се препоръчва продължителен прием

Великобритания обмисля да забрани нискоквалифицираната работна ръка на Острова Решението на Борис Джонсън ще засегне хиляди българи

Бюджетът на София от 1,722 млрд. лв. влезе за разглеждане в СОС

Орландо Блум ще озвучава принц Хари в пародиен анимационен сериал за британското семейство

Зрелищен арест на българин в Германия, застрелял сънародник с 14 куршума

Петима фенове на „Левски“ на срещата с Борисов, обявиха имената им

Кола се удари в стълб на столично кръстовище, един човек загина

Намаляха и птиците на язовир „Тича“

Решават за грипна ваканция в петък

Трима руски граждани с обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев

Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата. Не си играйте със страховете на хората!

Шестима са ранените при верижната катастрофа с трамваи (СНИМКИ)

Финансовото министерство предлага намаляване на държавните такси за хазартните оператори

Белият дом отбеляза 15-годишнината на Тръмп и Мелания с невиждана снимка

Фолксваген плаща глоба от 196,5 милиона долара

Цъфтящи великолепия – 10 забележителни места, които трябва да бъдат разгледани Хора на изкуството създават уникално красиви градини

“Цветята винаги правят хората по-добри, по-щастливи и по-полезни, те са слънце, храна и лек за душата.”
Едва ли някой ще оспори думите на американския ботаник и растениевъд Лутър Бърбанк (1849 – 1926 г.), “бащата” на най-популярния американски сорт картофи “Ръсет Бърбанк”. В (почти) всеки дом има цветя, в (почти) всяка къща – градина. Не правят изключение хората на изкуството. Моне, Диор, Гауди и мног други творци създават градини шедьоври, които привличат милиони туристи. Ето кратък преглед на това кой, какво и къде оставя за поколенията.

Клод Моне в Живерни

В сърцето на Европа, на около час път с кола от Париж, се намира една от най-известните, най-добре поддържани и най-важни за историята на изобразителното изкуство градини в света. В малкото градче Живерни някога е живял Клод Моне (1840 – 1926 г.), а неговият живописен дом с розова фасада и зелени капаци на прозорците е заобиколен от разкошен двор с изобилие от цветя, храсти, дървета и малък поток. Това е може би най-прочутата „творческа“ градина, която може да бъде разпозната в много от картините на художника. Той я обожава и я рисува неуморно от различни гледни точки и в различни часове на деня с променящата се светлина.
Аранжировката на и подборът на цветята са дело на самия Моне. Събрал е близо 100 000 растения – от най-обикновените и често срещани до най-екзотичните. Поразително красиви са езерцето с лилиите и извитият зелен мост над него в японски стил, обкичен с цветя. Днес градината и домът на импресиониста са туристическа атракция.

Емил Нолде в Зеебюл

Живот без зеленина и цветя? Това е невъзможно за германския художник експресионист Емил Нолде (1867 – 1956 г.) и съпругатата му Ада. Навсякъде, където живеят, те се обграждат с красиви растения. Така се случва и през 1927 г., когато се заселват на гола могила в северногерманското градче Зеебюл на границата с Дания. На мястото, където никне само гола трева, те смесват калната почва с пясък и торф, засаждат цветя и храсти и така защитават от вятъра своята къща с естествен „зелен“ щит. Създават пътеки във формата на буквите А и Е (инициалите на Ада и Емил), по които днес минават посетителите на музея на изкуството на Нолде. Гостите могат да си представят как художникът се е разхождал по алеите, заобиколени от гладиоли и лупини, които са изобразени и на картините му.

Андре Хелер на езерото Гарда

Различни части на света, събрани на едно място – това представлява градината на 70-годишния германски певец, поет и актьор Андре Хелер. Тя се намира в курорта Гардоне на езерото Гарда в Северна Италия. През миналия век началото на колекцията от екзотични растения е поставено от австрийския ботаник и зъболекар Артур Хруска, който ги засажда в близост до лозя и маслинова гора. Неговата мечта е да направи световна градина, затова се изработват хълмове, водоеми и езера. След смъртта му мисията е продължена от фондацията на Хелер, флората е обогатена и допълнена със склулптури. Там могат да бъдат разгледани над 500 растителни видове от цялата планета – бамбукови, тропически, алпийски и всякакви други.
От няколко години съществува и втора градина на Хелер, която се намира в древната мароканска столица Маракеш и носи името „Анима“ – душа. И тук растенията са свързани с изкуството, а по алеите са разположени големи цветни маски.

Херман Хесе на Боденското езеро

Писателят, художник и поет Херман Хесе (1877-1962 г.) прекарва 5 години от живота си в градчето Гайенхофен на брега на Боденското езеро, където се събират границите на три държави – Австрия, Германия и Швейцария. Там се намира първата и единствена къща, която той строи, но я продава, след като се мести в Берн. Допреди няколко години тя бе почти разрушена, на претърпя реставрация благодарение на усилията на местните граждани. Градината също е възстановена по рисунките и бележките на Хесе. Някога семейството му е отглеждало зеленчуци, плодове и боровинки. Самият той е засаждал различни цветя – далии, латинки, слънчогледи. Днес домът и градината могат да бъдат посетени от туристи.

Кристиан Диор
в Гранвил

Легендарният дизайнер Кристиан Диор (1905 – 1957 г.) е роден в рибарското градче Гранвил в Нормандия на френското атлантическо крайбрежие. Семейната градина в английски стил го вдъхновява още като дете, а по-късно той проектира езерото и перголата. Занимава се е и с розите и екзотичните растения. Това несъмнено личи в неговите модни мотиви и парфюми, също както присъствието на зеления цвят. Днес фамилното имение с изглед към Ламанша е превърнато в музей, където посетителите могат гледат ревюта, да научат много за парфюмите на Диор и да се разходят в градината, засадена от неговата майка с одобрението на баща му. Ако те са знаели, че напразно се надяват синът им да стане дипломат, може би щяха да изкоренят цветята и да му забранят да се занимава с градинарство, защото то го вдъхновява за дизайнер.

Сесар Манрике
на Лансароте

Малко са хората, които имат такова силно влияние върху испанския остров Лансароте от Канарския архипелаг, както местният архитект, скулптор и художник Сесар Манрике (1919 – 1992 г.). Още през 1968 г. той запретва ръкави да превърне родното си място в едно от най-красивите кътчета в света. Негова е идеята да се строят къщи само в традиционен стил с бели фасади, дървени балкони в зелен или син цвят и на не повече от два етажа, както и да бъдат премахнати рекламните плакати по улиците. През 1970 г. Манрике открива едно красиво смокиново дърво, поникнало върху лава и решава да създаде дом там. Собственикът му дарява парцела, тъй като не вижда никаква стойност в него. И творецът построява къща, която не само обитава, но и превръща в културен център.
Едно от неговите най-известни творения е Градината на кактусите, създадена в стара каменна кариера. Там растат над 1400 вида кактусови и екзотични растения, стените са от лава и камъни, има и стара вятърна мелница.

Антони Гауди
в Барселона

През 1883 г. известният с неповторимия си стил испански архитект Антони Гауди (1852 – 1926 г.) се захваща да обнови парка на индустриалеца Еусеби Гуел, който тогава се намира в покрайнините на Барселона. Резултатът от работата на Гауди днес е позната на милиони хора по целия свят, включително и на много българи, които са посещавали града. Портата от парче ковано желязо, двете бивши конюшни на входа, терасата с дълга извита пейка от цветна мозайка, фонтанът с пъстрия саламандър, къщата музей на архитекта – всичко това заслужава да се види и се посещава от хиляди туристи всеки ден.
Паркът има и своите обширни зелени зони, макар че хората обръщат повече внимание на творенията на Гауди, които създават до голяма степен автентичния образ на Барселона, начело с най-монументалното му и незавършено още произведение Саграда Фамилия.

Жак Мажорел
в Маракеш

Френският художник Жак Мажорел (1886 – 1962 г.) става собственик на земя в Маракеш (тогава френска територия), построява там къща и създава градина. Като запален ботаник в продължение на десетилетия събира и отглежда растения от целия свят – бунгевилии, кактуси, бамбук, палми… Домът му е боядисан в много характерно кобалтово синьо, за да подчертава зеленината в градината. Този цвят става известен като „синьото на Мажорел“.
Днес градината е отворена за посетители и принадлежи на фондацията на модния дизайнер Ив Сен Лоран. Той намира в нея толкова голямо вдъхновение за своите колекции, че от 2002 г. се мести да живее в Маракеш. След като умира през 2002 г. прахът му е разпръснат в розовата градина. Събраните от Ив Сен Лоран текстили от Северна Африка, бижута, картини и склулптури могат да бъдат разгледани в музей на ислямското изкуство.

Огюст Роден в Париж

Френският скулптор и един от основоположниците на импресионизма в пластиката Огюст Роден (1840 – 1917 г.) живее от 1908 г. до смъртта си в градски дворец на улица „Варен“ в Париж и дори спасява постройката от разрушаване, тъй като на мястото й трябвало да бъдат издигнати жилища за населението. След кончината на твореца, по негово желание сградата е превърната в музей, където се намират много от произведенията му. Някои от тях могат да бъдат видяни в обширната прилежаща градина.Там се намира може би най-известната му творба – Мислителят.
Днес градината с площ три хектара представлява оазис на спокойствието в големия град. В музея се намират не само творби на Роден, но и работи на Винсент ван Гог и Едвард Мунк.

Макс Либерман
в Берлин

Любим обект за рисуване на германския живописец Макс Либерман (1847 – 1935 г.) също е създадената от него градина на брега на езерото Ванзее в Берлин. Къщата му е заобиколена от 7000 квадратни метра зелена идилия и насаждения от декоративни и плодни дървета. Около дома се разстилат зеленчуковите и цветните лехи, а до брега се стига през голяма английска поляна с кокетна брезова горичка.
Градината съществува и днес, въпреки че – заради еврейския произход на Либерман – през 1940 г. по времето на Третия райх е разделена на части и използвана по различни предназначения. През 2002 г. започва нейното възстановяване в оригиналния й вид и днес представлява музей.

 

Джулия Робъртс и Ким Уайлд – фурии в
задния двор

Някогашната попзвезда Ким Уайлд смени микрофона с мотиката и сега е една от най-изявените градинарки в Англия. Снимки ФОНДАЦИИ, ФЕЙСБУК И АРХИВ
Някогашната попзвезда Ким Уайлд смени микрофона с мотиката и сега е една от най-изявените градинарки в Англия. Снимки ФОНДАЦИИ, ФЕЙСБУК И АРХИВ

Някои от най-известните и красиви жени в света не се колебаят да хванат мотиката и да развалят маникюра си, за да прекопаят градината. Отглеждането на цветя и други растения е хоби на много знаменитости. Британската попзвезда Ким Уайлд се захваща с него по време на първата си бременност, за да отгледа децата си сред зеленина и цветя и да възстанови вътрешния си баланс след стресовия период на активна музикална кариера. Участва в специализирани тв предавания по темата, издава две книги, печели и градинарски конкурси.
Английската актриса Елизабет Хърли притежава 400 акра биоферма, където произвежда екологични продукти. Нейната колежка Джулия Робъртс е привърженик на биоградинарството като източник на храна за семейството си. Слухове твърдят, че отглежда зеленчуци и плодове в задния двор на имението си Малибу. Същото прави и Рийз Уидърспун в ранчото си в Калифорния, където си произвежда домати, краставици и дори домашни пилета.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.