Чартърни полети и облекчен визов режим искат руски туроператори от България

Снимка: Архив

Чартърни полети и облекчен визов режим искат руски туроператори от българските власти. Това е станало ясно по време на близо двучасова среща на служебния министър на туризма Стела Балтова с водещи руски туроператори.

"Руските представители изразиха задоволство от възобновяването на полетите между двете държави, но поискаха чартърни полети, включително до летище Пловдив за зимния сезон. Изказан бе оптимизъм по отношение на предстоящия зимен сезон. Друга важна тема на срещата бе визовият режим - бе поискано облекчаването му, както и въвеждането на многократни тригодишни визи", се казва в съобщение на министерството.

Руските туроператори са изразили притеснения и са поискали детайли относно начините на влизане в страната и използването на зеления сертификат за достъп до различни обекти и обществени места в страната.

От началото на годината до края на септември над 31 хиляди руски туристи са посетили България, като  85% от тях – през летния сезон. Водещи дестинации са били София и Варна – с около и над 6900 туристи от Русия, следвани от Несебър – с над 4 хил., Балчик, Бургас и Пловдив. За периода от януари до август, по данни на граничните власти обаче, броят на руските туристи, посетили страната ни, е значително по-висок – над 85 хиляди.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм