Частните италиански медии бойкотират Зеленски?

Управителят на най-голямата в Италия и Европа частна ТВ компания, “Медиасет”, Пиер Силвио Берлускони.

Империята “Медиасет” готви мощен отпор на фестивала в Сан Ремо

Пиер Берлускони обезпокоен от предстоящите прокламации на президента на Украйна

Дейци на културата също протестират

“Безпокоя се, че Зеленски ще използва нашата държавна телевизия, за да обяви собствените си прокламации!” - заяви на пресконференция в четвъртък Пиер Силвио Берлускони.

Управителят и вицепрезидент на най-голямата в Италия и в Европа частна телевизионна компания “Медиасет” коментира с тези думи намерението на ръководството на плащаната от данъкоплатците телевизия да излъчи на 11 февруари по време на финалната вечер на песенния фестивал в Сан Ремо запис на обръщение на президента на Украйна Влодимир Зеленски. Посочвайки, че подкрепя Украйна и нейния държавен глава, Пиер Силвио Берлускони обясни, че като частен издател не бил длъжен да казва какво държавната телевизия РАИ трябвало или не трябвало да прави. Освен това мениджърът си давал сметка, че на искане като това на Зеленски да бъде включен в последната фестивална вечер, трудно би могло да се каже “не”. “Но като гражданин на Италия, който си плаща редовно таксата за националната ни телевизия и размишлява върху конфликта в ход с хиляди загинали, аз се питам какво общо има той с песните на Сан Ремо?” - попита още по-големият син на четирикратния премиер на страната Силвио Берлускони.

В същото време Пиер Силвио Берлускони информира журналистите, че всички национални канали на “Медиасет” се готвят усилено да дадат “решителен отпор” на песенната проява и особено на излъчваната пряко по РАИ1 последна фестивална вечер. За целта по същото време “флагманите” на компанията “Канале Чинкуе”, “Италия Уно”, “Рете Куатро”, както и някои други по-малки канали, ще излъчват най-обичаните от зрителите шоу-програми и реалити-формати. Като целта на ръководството на “Медиасет” била не толкова да накара зрителите да превключат телевизорите си на нейните честоти и да отсвирят фестивала, а да предложат по-качествено съдържание, което да задържи на високо ниво гледаемостта на каналите на компанията и тя да не губи парите на рекламодателите си. Така, както за радост било станало по време на последното футболно първенство в Катар, когато РАИ излъчваше мачовете, а каналите на тв-империята на фамилията Берлускони є правеше успешно “сечено” с популярни ток-шоута, забавни програми и хубави филми.

В интерес на истината, с наближаването на стартиращия на 7 февруари фестивал в Италия не стихват полемиките около включването на президента на изстрадалата Украйна в шоуто на последната фестивална вечер в Сан Ремо. Редица журналисти и политици подкрепиха евентулната изява на Влодимир Зеленски, пряко или на запис, но срещу нея надигнаха глас вицепремиерът Матео Салвини, други известни държавници и много дейци на културата. А някои интелектуалци дори отправиха призив към сънародниците си следващата съботна вечер, просто да загърбят РАИ1 и фестивала, и да отидат за разтуха на пицария.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа