Червен лук замени тютюна в поминъка на благоевградско село

В благоевградското село Логодаж замениха тютюнопроизводството с отглеждането на италиански сорт червен лук. Той се различава от българския, защото е по-сладък и сочен.

Италианският лук се отглежда от 8 години в Логодаж, защото печалбата е добра, а и е по-лесен за отглеждане от тютюна. Поръчката за производство на лука се дава още в началото на годината от италиански инвеститори, а изкупуването му е сега - през ноември, информира БНТ.

От 3 години семейството на Божура Стоицова вместо тютюн отглежда 4 декара от хибридния сорт, пренесен от италианския полуостров Калабрия. Жената се хвали, че реколтата е изключително добра и всяка година изкарват по около 10 тона. Захванали се с новото производство, защото килограм лук се изкупува за 1,20 лева.

Хората от селото разказват, че лично италианският инвеститор пристигнал при тях и установил, че климатичните условия и почвата са изключително добри за отглеждане на този сорт и предупредил, че зеленчукът трябва да се полива поне два пъти седмично, за да бъде сочен и със сладникав вкус.

"Той семето ни даде, а то е много скъпо, 300 лева килото. Първоначалното купихме семето и след това почнахме полека. Сеем леха, след това го плевим, разсаждаме го, копаем го, плевим."

За да се съхранят главите на лука е задължително да се сплитат на дълги плитки.

"Есенно време-септември месец октомври почваме да го изваждаме и го редим ето тук, е тук целия по пътя и го плетем."

Над 1000 лева струва, обработването на нивата със земеделска техника, наторяването и пръскането против плевели и болести, обясни Божура Стоицова. "Ако не го напръскаш той се разболява. Купуваме препарати, много пари се дават и за тях".

Зеленчукът в Италия се търси много, разказват жители на селото, защото е богат на витамин С и се препоръчва по време на диети. Червения кромид се използва за салати, както и за подправки на пици в Италия.

До няколко дни в селото се очаква с тирове да бъде изкупена новата реколта. Семейството на Божура Стоицова очаква да получи около 10 хиляди лева от нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България