На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Червен лук замени тютюна в поминъка на благоевградско село

В благоевградското село Логодаж замениха тютюнопроизводството с отглеждането на италиански сорт червен лук. Той се различава от българския, защото е по-сладък и сочен.

Италианският лук се отглежда от 8 години в Логодаж, защото печалбата е добра, а и е по-лесен за отглеждане от тютюна. Поръчката за производство на лука се дава още в началото на годината от италиански инвеститори, а изкупуването му е сега – през ноември, информира БНТ.

От 3 години семейството на Божура Стоицова вместо тютюн отглежда 4 декара от хибридния сорт, пренесен от италианския полуостров Калабрия. Жената се хвали, че реколтата е изключително добра и всяка година изкарват по около 10 тона. Захванали се с новото производство, защото килограм лук се изкупува за 1,20 лева.

Хората от селото разказват, че лично италианският инвеститор пристигнал при тях и установил, че климатичните условия и почвата са изключително добри за отглеждане на този сорт и предупредил, че зеленчукът трябва да се полива поне два пъти седмично, за да бъде сочен и със сладникав вкус.

„Той семето ни даде, а то е много скъпо, 300 лева килото. Първоначалното купихме семето и след това почнахме полека. Сеем леха, след това го плевим, разсаждаме го, копаем го, плевим.“

За да се съхранят главите на лука е задължително да се сплитат на дълги плитки.
„Есенно време-септември месец октомври почваме да го изваждаме и го редим ето тук, е тук целия по пътя и го плетем.“

Над 1000 лева струва, обработването на нивата със земеделска техника, наторяването и пръскането против плевели и болести, обясни Божура Стоицова. „Ако не го напръскаш той се разболява. Купуваме препарати, много пари се дават и за тях“.

Зеленчукът в Италия се търси много, разказват жители на селото, защото е богат на витамин С и се препоръчва по време на диети. Червения кромид се използва за салати, както и за подправки на пици в Италия.

До няколко дни в селото се очаква с тирове да бъде изкупена новата реколта. Семейството на Божура Стоицова очаква да получи около 10 хиляди лева от нея.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.