Черни Вит празнува своето зелено сирене

Готово за мезе зелено сирене.

За да се произведе зеленото сирене от Черни Вит е нужно пълномаслено мляко от Тетевенска овца

Третото издание на Празника на домашните сирена в с. Черни Вит събра рекорден брой посетители. Предходните две издания бяха изострили до краен предел любопитството към домашните сирена и дори горещият съботен ден не съумя да възпре стотиците любопитни гурмани, които искаха да опитат от предлаганите млечни деликатеси.

Селският парк се оказа тесен, за да побере множеството, дошло от близо и далеч да дегустира прочутото зелено сирене на с. Черни Вит.

Празникът бе открит от кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева.

Ако не сте чували за него и не сте опитвали неповторимия му специфичен вкус - пропуснали сте много, наистина много!

Зеленото сирене се произвежда ръчно от овче мляко, добивано от животни от породата Тетевенска овца.

Историята на този вид сирене започва в ранните години на двадесети век. В Стара планина овчарите са отглеждали хиляди овце, правели са сиренето на място в планината и чак в края на лятото са го сваляли в Черни Вит, за да го складират в изби.

Така сиренето плесенясвало по естествен път.

От него се прави бяло овче сирене в саламура. Сиренето е твърдо и се поставя в дървена каца, за да се изцеди напълно. Така близо 60 дни сиренето зрее на определена влажност (само в рамките на климата на Черни Вит). После качето се отваря и за 25 дни се оставя на 10-тина градуса, за да плесеняса.

Цветан Димитров е българинът стоящ зад идеята Зеленото сирене от Черни Вит да се възроди и така да даде поминък на селяните от тетевенския балкан. Той е и основният двигател на ежегодния Празник на домашните сирена, провеждащ се в Черни Вит.

Цветан Димитров - възродител на празника и производител на зелено сирене, разказва за уникалния продукт.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена и млечни продукти, вино, мед, сол и други, които имат отношение към сиренето, а всеки щанд имаше възможността да представи своя продукт и да покаже в какво се крие неговата уникалност.

Стотици изпълниха зеления мегдан на Черни Вит за празника.

Организатори на събитието са Община Тетевен, Кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров - производител на популярното Зелено сирене, със съдействието на доброволци от цялата страна, които милеят за запазване на традиционната храна като наше богатство.

Празникът бе открит от кмета на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева, която поздрави присъстващите и отбеляза, че всички ще видят домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед и вино, но това, което придава едно различно усещане на събитието е възможността за дегустация на част от изложените уникални хранителни продукти.

Своите приветствия отправиха още Георги Събев - бивш зам.-министър на земеделието, кметът на село Черни Вит - Цветослава Христова и г-н Цветан Димитров, който разказа малко повече за събитието и представи интересни детайли около неговата програма.

Сред присъстващите бяха още г-жа Мария Стойчева - председател на ОбС - Тетевен, общински съветници, много жители и гости на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи