Чернобил, 35 години по-късно

Чернобилската АЕЦ, поглед от покрива на сграда в Припят, Украйна

На 26 април 1986 година става аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Историята е известна, може би повече благодарение на американската филмова продукция на HBO със същото име. Но дали са ясни поуките?

Случилото се в Чернобил се оценява като най-голямия ядрен инцидент в историята на човечеството - с него може да се мери донякъде Фукушима в Япония. Но не е само въпросът в броя на жертвите, ранените и обречените вследствие на радиацията. А на принципите - тази авария забива един от последните пирони в ковчега на тоталитарната власт в СССР. Защото показва, а както помнят и по-възрастните в България, тоталното неумение на тогавашните управляващи да се справят с кризи. Не че после се научиха, но това е друга тема.

Промишлени аварии стават навсякъде - така ни е писано благодарение на индустриалния напредък, на новите технологии и развитието на науката, но и на надпреварата във въоръжаването, на тероризма. Те показват колко крехки са хората, показват също и колко глупави могат да бъдат, когато са в плен на криворазбрана секретност и идеологически предрасъдъци.

Днес Чернобил се радва на голям туристически интерес от цял свят. Дано тези, които го посещават, разберат за какво всъщност иде реч...

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари