Роджър Федерер: Освиркванията нямат място в тениса

Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат, Унгария трябва да каже дали е бил отвлечен

Красимир Каракачанов: Мисля творчески върху предложението да подам оставка Новият вицепремиер трябва да бъде посочен от НФСБ, коментира министърът на отбраната

Галена пусна хит от космоса „Феноменален” оглави чалга класациите

Герхард Шрьодер разкритикува търговската политика на САЩ Бившият германски канцлер призова Берлин да търси нови съюзници

Двама с „Фолксваген“ паднаха в селска река

Позволяват на електромобилите да се движат по-бързо На част от магистралите в Австрия за колите на ток разрешават по-висока максимална скорост

Майк Пенс: САЩ ще удвоят митата за Китай, ако Пекин не промени курса си според изискванията на Вашингтон

САЩ, Япония, Австралия, и Нова Зеландия ще развиват електроснабдителната мрежа в Папуа-Нова Гвинея

Над 20 задържани след сблъсъци между полиция и протестиращи в Атина

Продадоха на търг „Златния глобус“ на Мерилин Монро

Загиналите при пожара в Северна Калифорния станаха 76, над 1200 души са изчезнали

Жена загина, а над 200 души пострадаха при протести във Франция

Тридневен траур в Аржентина за жертвите на изчезналата подводница „Сан Хуан“

Доналд Тръмп очаква до дни пълен доклад за убийството на Джамал Хашоги

Черногледството ни пречи да видим къде сме Страната ни може да заеме мястото си на лидер на Балканите

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Промените винаги се случват бавно. Често хората са консервативни и трудно приемат промяната, дори когато не се чувстват добре. Привързани към своето ежедневие, с което са свикнали, те се страхуват от нея. Всички сме убедени, че без промени светът няма как да върви напред, а без промяна в начина на мислене у нас, в България, няма как да излезем от блатото на този дълъг и несвършващ преход.

За мен едно от най-важните неща, които трябва да променим през новата 2018 г., е негативното говорене за България, с което дотолкова сме свикнали, че го приемаме вече за напълно нормално и в реда на нещата. Духовното и интелектуално израстване трябва да стане приоритет в нашия живот. Ежедневната отрицателна информация от различни източници, катастрофални прогнози и черни хроники се отразяват изключително негативно върху личността на всеки един от нас. Усещането за добро, за щастие, съпричастност, толерантност и успех отстъпват място на агресията, злобата и завистта.

Ние се страхуваме от това как изглеждаме в очите на другите, кой какво ще каже за нас, страхуваме се да бъдем щастливи и да обичаме, да бъдем свободни и горди. Убедена съм, че ако искаме (а, трябва!) да променим България към по-добро, трябва да започнем с промяна на начина си на мислене. Да спрем потока на негативна енергия, която идва от думите, от настройката ни, от действията ни и възприемането на мястото ни в света. Крайно време е да започнем да мислим и говорим позитивно за България.

Да, има много причини за това черногледство в исторически и политически план. Като започнем от дълго чаканите промени, които ни изправиха пред множество предизвикателства, като промяна на ценности, традиции, духовност, и стигнем до драстичното намаляване на нашето население и обезлюдяване на големи територии от страната. Можем да изброим десетки негативни факти, които се отразиха на икономиката, демографията, социалната политика и образованието.

Но нека погледнем и какво притежаваме, къде се намираме, колко много сме постигнали, за да осъзнаем, че имаме много повече причини да говорим позитивно за страната си и да се чувстваме горди, че сме се родили точно тук. Трябва да осъзнаем, че е нужно съвсем малко, за да се превърне България в държава с водещо значение за региона и Европа. И това не е излишно национално самочувствие, това са реални факти и истини. Трябва да заемем мястото си на лидер на Балканите.

Да започнем с мира и стабилността, нещо което често пренебрегваме или най-малкото недооценяваме. Това на фона на „врящия“ свят около нас, на безумното противопоставяне християнство-ислям, и най-вече на изключително нестабилните и постоянно конфликтни Балкани, си е огромно постижение. Достатъчно е да си спомним, че преди по-малко от 25 години, на по-малко от 500 километра от нас, загинаха над 100 000 души, а близо половин милион бяха осакатени физически и психически в един безумен братоубийствен конфликт. Конфликт, който противопостави довчерашни братя, приятели, хора, живели врата до врата, праг до праг, работели в едни и същи предприятия, посещавали едни и същи училища и имащи стотици хиляди смесени бракове. Затова запазеният етнически и религиозен мир в България е нещо, с което трябва много да се гордеем, да пазим и занапред и да използваме за рестарт на обществото ни. Заслугите за това са на всички нас, на обществените ценности и връзки помежду ни, на изконните български добродетели и е недопустимо да се приписват в полза и интерес, на която и да е политическа сила.

Още нещо, което подценяваме или недооценяваме достатъчно. Свикнали сме да говорим колко красива е природата на България – превърнахме това в клише и вече го изпразнихме от съдържание. България определено притежава уникално съчетание от природни компоненти, с плодородни почви, високи, гористи планини, широк излаз на Черно море и пряка евтина транспортна връзка по река Дунав с Централна и Западна Европа. Много малко държави могат да се похвалят, че на едни 111 000 квадратни километра са се събрали толкова природни богатства. Някъде превръщат пустините в райски градини, за да живеят и оцеляват, а ние сме дарени свише с тази райска градина. И още нещо от географията, което приемаме като даденост, но не оценяваме реално – умерените ширини, в които се намира България, предлагат най-добрите условия за живот и стопанска дейност на хората. Ние наистина се намираме в рая и просто трябва да се възползваме от това.

Имаме велика история, с която трябва да се гордеем. Оставяйки настрана изкуственото самохвалство, така добре познато тук на Балканите, ние наистина в исторически аспект сме велик народ. България е една от най-древните държави в света от сега съществуващите. В Европа със същото си име преди нас е създадена и продължава да я има само миниатюрната Сан Марино. А на Балканите, като изключим безспорната култура на древна Елада, няма кой да се мери с нас. Хърватите създават свое национално огнище едва през X в., близо 300 години след нас, а сърбите дори още по-късно, през XII в., с около петстотин години след българите. Няма нужда да изброяваме победни битки, на колко морета сме били и т.н., излишно е, ние просто сме наследници на велика и древна култура. И никога, нито за момент не бива да го забравяме. И ако някой си мисли, че това е било много отдавна, в т.нар. исторически времена, веднага ще го контрирам, че ние имаме Левски, който е изпреварил с десетилетия времето си, не просто за България, но и за целия развит свят със своя космополитизъм и философия за света и живота. Благодарение на усилията на позабравения Димитър Пешев и стотици безименни българи, успяваме да спасим евреите от ужасите на Втората световна война. Тогава, когато от всички цивилизовани и преуспяващи краища на Европа, изпращат своите евреи на сигурна смърт в нацистките концлагери, ние събираме смелост да се опълчим на силните на деня и да извършим истински героизъм. В една от свещените книги е казано: „ако спасиш един човешки живот, си спасил целия свят“.

За постиженията на българите може да се изпише много и пак няма да ни стигне времето и мястото, а за качествата на младите хора можем да попитаме във всеки един реномиран университет в Европа, в САЩ, в Австралия и навсякъде ще чуем само отлични оценки, похвали и възхищение. Няма да отмина спортните постижения на безспорните ни световни и европейски шампиони, с които всички се гордеем. Съвременните ни постижения в културата и изкуствата, уникалният ни фолклор и научните ни открития са почти ежедневие. Ние в България притежаваме толкова много, а се задоволяваме с толкова малко. Защо забравяме нашите велики постижения, открития и рекорди?

Време е да преосмислим дните си. Време е да израснем като народ – духовно, осъзнато, с ясната мисъл, че сме задължени както на великите си предци, които са направили толкова много България да има достойно и водещо място в света, така и на нашите следовници – тези, които ще живеят тук в България след 50, след 100 и повече години.

Колкото и да недоволстваме и да се оплакваме, България не е толкова зле – по своите макроикономически показатели тя се позиционира много добре. Намира се на място с отлични природо-климатични условия, в геостратегическия полюс на Европа, на границата с Азия и Близкия изток, който е люлката на човешката цивилизация и култура. Трябва да се възползваме от всичко това, за да рестартираме България. Предпочитам да използвам друга, малко позабравена, но толкова чиста и силна българска дума „ВЪЗРАЖДАНЕ“. Смятам, че на нас се пада и голямата чест, и голямата отговорност да възродим България. Всички заедно имаме сили и можем да го постигнем.

Националният интерес е плод на съвместна отдаденост, на съпричастност към обществените проблеми и развитие на индивидуалния потенциал. Необходимо е да се отърсим от вмененни страхове и внушения на песимизъм, защото още Паисий в своята История Славянобългарская не просто порицава онези, които се отричат от себе си, но ни остави и завет да бъдем горди и уверени, решителни и смели. За да бъдем там, където ни е мястото – в редиците на прогресивните и водещи народи. Да бъдем там заради свободата на своя дух, вярата, справедливостта и човещината, обичта към децата ни, уважението към традициите, към корените ни, заради здравата връзка между поколенията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. И да се чуди човек откъде ви намира Борисов такива – лекомислени, безхаберни и вятърничави „Калинки“?!
  Tова ми било Зам. Министър! От това недоразумение ми зависи живота!
  Ех, Господи, за какво ни наказваш?!

 2. Валканец , не бяхме ли и с най ниските доходи
  по времето на комунистическия рай !!!!!!!

 3. Балканец,защо трябва да ти зависи живота от
  Някаква си чиновничка пък била тя и министър?
  Защо чакаш някой да ти уреди живота?! Нима си създаден някой да се грижи за теб. Използвай
  свободата с която си дарен

 4. Уважаема Султанке ,промяната е нещо ,което се случва БЬРЗО, а реформите са БАВНИ и мьчителни-това е прехода . Всичките Ви сравнения са с по-лоши неща , а както знаем това е ДЯВОЛСКО ТВОРЕНИЕ . Как до преди 89г се сравнявахме сьс световните еталони – западните дьржави , а сега Вие ни убеждавате ,че има и по-зле от нас. Ако действително вярвате в това което сте написала се нуждаете от сериозни грижи . ПАИСИЙ Е ПИСАЛ ВЕРНИ НЕЩА И ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ГО ОСПОРВА , а Вие пишете ГЛУПОСТИ и искате ДРУГИТЕ да ги приемат, като им вменявате вина , че не разбират . ЦИНИЧНА сте кьм МЬКАТА И БОЛКАТА на хората , С ЦЕЛ ДА СЕ ХАРЕСАТЕ НА БОРИСОВ – ТОВА Е НЕГОВА ВЕРСИЯ . Преди 9 09 1944 г след като те приемат за полицай пьрвата задача която са получавали е да арестуват майка си и я доведат в РПУ – клетва за вярност.

 5. Лидер на Балканите не може да стане от последната освободена от Турско робство държава. Даже първото ни правителство е водено от чужденец, генерал Енрууд, така че нито минало, нито настояще отговарят на изискването за лидерство. Колкото и да ни е болно генетично сме индивидуалисти и това нещо тиймуорк не ни се отдава. А не можеш да си лидер на множество, ако не разбираш от работа в екип. И последните 30 г. доказаха, че от нашето дърво свирка няма да стане. А както казва една палавница – френския език не е важно да го знаеш, а да го можеш. Така че и в това сме сбъркани – там където трябва да се знае ние подхождаме с можене без да сме и се запознали за какво става въпрос.

 6. …,,в исторически аспект сме велик народ…’’ , ,, лидер на Балканите’’, ,,…държава с водещо значение в региона и Европа…’’, ,,…научните ни открития са почти ежедневие(!!!!), ,,…ние наистина се намираме в рая…’’ Оправдавам това въодушевено и патетично словоизлияние с еуфорията,създадена от предоставеното 6 месечно председателство или със зададеното от шефа й комсомолско задание за опит за повдигане духа на народа , но дълбоко и в душата си и в най тесен семеен кръг тая Султанка наистина ако мисли и разсъждава така я обявявам за пълна глупачка! И без свян ще перефразирам думите на поручика,че такива недоразумения като тая определят съдбите ни! Говори за толерантност,етнически мир,за евреите… Да,на много близко разстояние ,в съседна нам държава бяха избити невинни хора…Но нека Султанка и нейните вси сънародници с ръка на сърцето да отговорят:докато траеше тая касапница на страната на кои бяхте-на убиващите сърби или на убиваните босненски мюсюлмани?! Колко от вас все още изпадат в умиление при спомена за ,,героя’’ Милошевич и колко от вас проливат сълза и палят свещичка за стотиците хиляди невинни деца,жени и мъже мюсюлмани?! Отговора го знаем всичките! Толерантност…хубава дума.Ама Султанке да забравим ,,далечна’’ Югославия и да поразровим някои факти у дома…Дали си чула и знаеш колко невинни бяха малтретирани,бити до смърт и бяха пратени да гният по затворите само за това,че искаха само и само да си запазят националната идентичност?! Почти не знаеш,щото е чужд проблем и не те интересува! А колкото до ,,запазването’’ на евреите- бъди сигурна,че там непременно присъства някоя балканска и байганьовска ,,врътка’’… Страхотната за онова време Хитлерова военна машина е окупирала страната ти,и ти си в доброволен съюз с нея и ще се осмелиш да кажеш,,йок,не си давам любимите ми евреи’’?! Разправяй ми ги на баба ми шарените фусти тия ,,геройства’’! Батюшките по рано ви бяха освободили и сте си братя по православие- що не сключихте ,,приятелско съглашение ‘’ с тях ами с немците? Ама тогавашните ви ръководители бяха уверени в победата на Вермахта а не на Советская армия. А победа на Германия значеше нови земи,богатство,силен,принципен съюзник и както няколко години стана ясно, новия окупатор не можеше да ви предостави нито едното.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.