Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Инициативите по повод 26-годишнината на НП „Рила“ продължават и днес, 22 февруари, в ГХГ-Благоевград. Залите на художествената галерия посрещна първите участници в 10:00 часа. Експерти от НП „Рила“ и галерията бяха подготвили изключително интересни и забавни занимания.

Деца от ЦДГ 12 „Алени макове“ от III „A“ група израбоиха еко-хранилки за птиците на НП „Рила“ от портокалови кори. След това всеки малчуган показа своите умения по изобразително изкуство върху специално подготвено за целта рисувателно платно.

Там те разкриха творческите си способности с изображения на природните дадености на парка и неговите обитатели. От 11:00 и 12:00 часа ученици от II А и III Г класове от VII СОУ „Кузман Шапкарев“ сътвориха чудни мозайки от семена с изображения на жълтоклюна гарга и кафява мечка. Те също оставиха своя отпечатък и мироглед за НП „Рила“ в рисунката по паното.

В следобедните занимания се включиха младежи и девойки от ЦНСТ и Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Те изработваха свещници с изображения на растения. Последните гости в ГХГ-Благоевград по повод 26-годишнинината на НП „Рила“ бяха децата от ЦДГ „Ведрица“, които също изработваха еко-хранилки за птици от портокалови кори и завършиха аранжимента на художествената творба върху платното изобразяващо въжделенията на децата и младежите за НП „Рила“.

Всички участници в заниманията бяха приветствани от експерти на НП „Рила“ представители на ГХГ-Благоевград. Те разказаха за историята, флората и фауната на парка. Мартин Станоев, отличен в IV Национален конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“, за своя разказ „История на Гъбарчо Гъбарков“, разказа за подбудите накарали го да напише увлекателната история, а именно – красотите и природното богатство на парка.

Паралелно със заниманията в ГХГ-Благоевград в залите на РИМ-Благоевград се провеждат поредицата от инициативи по повод 26-годишнината от обявяването на Национален парк „Рила“ за защитена територия. От 09:45 часа ученици от IV А и IV Г клас от III ОУ „Димитър Талев“ – Благоевград се запознаха с „Дивите животни в Национален парк „Рила“. От 10:30 часа – възпитаниците от IV Б група на ДГ „Вечерница“ се включиха в еко-заниманието „Животни рекордьори“, което продължи от 11.10 часа и с четвъртите подготвителни трупи от ДГ „Света Богородица“.

Следобедната програма включва еко-занимание „Певци от Рила“, с участието на първокласници от XI ОУ „Христо Ботев“ и мултимедийни презентации за биологичното разнообразие за най-големия национален парк у нас и на Балканите с участието на третокласници от СУ „Иван Вазов“ – Благоевград.

В утрешния ден, 23 януари, студенти по режисура от ЮЗУ „Н. Рилски“ с ръководител доц. Камбурова ще проведат мотивационна среща с екипа създал филма „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове“. В Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде изнесена постановката „Приключенията на прилепа Дарки“, която ще започне в 15:00 часа. Участие в представлението ще вземат деца от ДЮТ „Щурчо“ към ЦЛТРДБ.

По повод отбелязването на годишнината на НП „Рила“ ще се проведат дни на отворени врати на 24 и 25 февруари в Посетителски център за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационен център – гр. Самоков.

Кулминацията в честванията е програмата на 26 февруари, от 11:30 часа, в зала „22 септември“ - на тържествена церемония ще бъде представен юбилеен филм за „Национален парк „Рила“ и зоната на вечните снегове. Подготвена е музикална програма и ще бъде подредена и юбилейна експозиция под надслов „Национален парк „Рила“ – ретроспекция“.

Мероприятията по повод 26-годишнината от обявяване на НП „Рила“ за защитена територия“ се организират съвместно с Община Благоевград, Регионалния исторически музей-Благоевград, Регионален телевизионен център - Благоевград, Регионалното управление на образованието - Благоевград, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Коментари

Задължително поле